изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:46 EEST
НИКОЛАЙ КАМОВ: ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАДЕЛЕНИ ПОНЕ 5 % ОТ БВП    
НовиниПД Социалдемократи настоява за поставяне на образованието като приоритет на управленската политика от създаването си, съобщи на пресконференция в Добрич лидерът на политическото движение и депутат от областта Николай Камов.

Той припомни, че е бил единственият народен представител от управляващото мнозинство, който не е подкрепил държавния бюджет за 2007 година заради недостатъчно финансиране на системата на образованието.

“В двете години на настоящото управление последователно настоявахме за решителни действия за повишаване на качеството на образованието и неотклонно отстояваме позицията си при всички ключови моменти от определянето на политиката в образованието: при подготовката на управленската програма на левицата при последните парламентарни избори ПД Социалдемократи предложи на коалиционните си партньори програма за управление на България, в която образованието заема място на основен приоритет. Предложихме разбирането си за ключовите мерки, необходими за повишаване на качеството на образованието. Сред тях – най-малко 5 % от БВП за образование и повишаване на доходите на учителите до нива от 30 % над средната работна заплата в обществения сектор. ПДС бе първата партия, която категорично подкрепи стачните искания на учителите през 2005 година, като поиска повишаване на разходите за образование в държавния бюджет за 2006 година при едновременното им обвързване с реформа на сектора и повишаване на ефективността на публичните средства”, е позицията на Камов.

Политическото движение отправя апел към българското правителство и другите ангажирани с проблемите на образованието институции за предприемане на решителни действия за провеждане на дълго отлаганата образователна реформа. Настоява за разрешаването на възникналата криза чрез активен и равнопоставен диалог с протестиращите учители. Призовава българското общество да не допуска да бъде подвеждано в сценарии на противопоставяне на различни обществени групи, чрез които удобно се маскира липсата на воля за разрешаването на въпрос, от който зависи просперитета на всеки българин. Настоява за повишаване на доходите в образованието в рамките на максимално възможното в държавния бюджет за 2008 година. Решително се противопоставя на политизирането на учителските протести в навечерието на предстоящите местни избори. Камов сподели, че внесеният вот за недоверие към правителството е  опит да се политизират изцяло синдикални искания от представители на партии, носещи пряка отговорност за състоянието на образованието в страната. От друга страна, неадекватните действия на управляващата коалиция по отношение на стачката и липсата на диалогичност на правителството изключват варианта за подкрепа за управляващите при този вот, каза още той. По тази причина народният представител на политическо движение "Социалдемократи" няма да участва в дебатите и гласуването на вота. НДТ

 


Сходни връзки

НИКОЛАЙ КАМОВ: ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАДЕЛЕНИ ПОНЕ 5 % ОТ БВП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди