изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:01 EET
БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА ИНИЦИИРА НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ    
ПолитикаВ резултат на продължаващите строителни работи до храма „Св. Георги”и една от последните детски площадки в Балчик, кандидатът за кмет Николай Ангелов, подкрепен от БСП, ГЕРБ, НДСВ, инициира гражданска подписка и изпрати писма до РДНВСК-Добрич, до председателя на Съюза на архитектите в България - арх. Спиридон Ганев, до Дружествата на архитектите в Добрич и Варна, до НИПК, до Светия Синод.

 С тази инициатива кандидатът за кмет настоява за незабавно спиране на строителните работи, които застрашават храма „Св. Георги”, детския кът в съседство и домовете на десетки балчиклии. Първите, които подкрепиха подписката, бяха дамите от Сдружението на жените социалистки. Те посрещнаха с овации инициативата.

В личен разговор на Николай Ангелов с председателя на Съюза на архитектите в България – арх. Спиридон Ганев, г-н Ганев се ангажира да посредничи в създаването на прецедент по отнемане правата на Български архитект. Той се съгласи, че с дейността си арх. Нелка Цанкова е проявила не само недобросъвестност, а е допуснала и нанасянето на сериозни поражения на територията на община Балчик, чийто главен архитект е все още. "Мнението на САБ не може да бъде друго освен пълна подкрепа за всяко разумно искане, каквото е вашето" - каза арх. Ганев.

Само за ден бяха събрани над 1000 подписа на балчиклии.

Публикуваме пълния текст на писмото, изпратено до РДНВСК-Добрич, до председателя на Съюза на архитектите в България арх. Спиридон Ганев, до Дружествата на архитектите в Добрич и Варна, до НИПК, до Светия Синод.

 

До  г-н Спиридон Ганев

                                                        Председател на Съюза на архитектите в България

                                                        С копие до :

Дружеството на архитектите в Добрич

Дружество на архитектите във Варна

 

 

         Уважаеми г-н Ганев,

            с ясното съзнание че съм на път да създам прецедент в историята на поверената Ви организация, като гражданин на Балчик се обръщам към Вас за подкрепа и съдействие да спрем един човек, който нанесе на уникалния ни град поражения , които не бих могъл да окачествя по друг начин освен като престъпления.

         Всичко, което архитект Нелка Цанкова направи и всичко, което не направи за Балчик би могло да се сравни с целенасоченото увреждане здравето на пациента от страна на лекуващия лекар. За подобно поведение и отсъствие на професионална етика доколкото ми е известно медиците биват лишавани от лекарски права. В армията това се нарича предателство, а във вашата професия, може би една от най-отговорните, защото е сред малкото, които оставят свидетелства за поколенията, подобно херостратовско отношение, кой знае защо, не се санкционира.

         На територията на страната ни се изявяват всевъзможни професионалисти от вашата област. Спорът кое е красиво и кое не е естетически и навярно не съм аз човекът, който може да прави преценка на професионализма на представители на вашата гилдия, но когато един град умира, т. е. бива целенасочено умъртвяван, защото Балчик, излишно е да напомням на уважаван професионалист, какъвто сте Вие, се намира в свлачищна зона и застрояването му с непомерно високи и тежки сгради го води неумолимо към морето. Защо да превръщаме романтичния Бял град в нов Св. Влас?!

Допустимо ли е да се изграждат хотели на шест етажа, каквото изграждане тежи на професионалната съвест на г-жа Цанкова, но по-лошото е че тежи и на крехкия бряг, който за една година се смъкна с цели 15 сантиметра.

Същата архитектка проектира и реализира „екстравагантната” си по думите на настоящия кмет идея за подземен паркинг в града, едно място, което никой по никакъв повод не използва, защото е абсолютно безсмислено и  излишно в място като Балчик. За сметка на това градът остана без площад.

Дълго мога да изброявам примери на несъвместими с архитектурния стил и атмосферата на града сгради, под решението за чието построяване стои подпиът на архитект Цанкова.

             По време на нейното ръководство на архитектурната дирекция на общината бяха унищожени десетки паметници на културата.

             Не искам да се замислям, колко реликви и антични археологически паметници са заграбени и унищожени при изкопните работи по изграждане на подземния паркинг.

             Храмът на Кибела все още не е защитен по никакъв начин и вероятността да бъде поразен от преминаващи покрай строителните работи, които, кой знае защо, все още продължават в района на светилището, е огромна.

Венецът на нейната кариера до момента обаче са започналите в района на църквата "Св. Георги" строителни работи, които се извършват на територията на единствената в града детска площадка.

            Храмът е с напукана фасада и е изграден върху каверна и опасността от срутване е напълно реална.

            За да се осигури достъп на камионите и товарните автомобили е разбит бордюрът на най-опасния завой в града, на място където са ставали редица ПТП. Разбит е плочникът, който е поставен наскоро пред храма "Св. Георги" и къщите, които са в съседство със строителните работи, освен, че се напукват по никакъв начин не са защитени от нахлуването на води при дъжд в приземните етажи на постройките.

         Въпросната неуместна по гореупоменатите причини новострояща се кооперация е собственост на архитект Цанкова и е на територията на неин наследствен имот.

           Това са малка част от причините и накратко основанията, с които Ви моля да отнемете на колежката си правото да упражнява достойната професия, на която сте се посветили Вие и членовете на съюза, който оглавявате.

            Прилагам подписка за спиране на строителните работи на кооперация на четири етажа в района на църквата "Св. Георги", на територията на единствената детска площадка в града,  и прекратяване правомощията на архитект Цанкова .

         Помогнете на Балчик! Помогнете и на гилдията да не загуби от авторитета си, като затваря очи за некомпетентността, откровеното безочие, корупцията и безхаберието на случайни граждани в професията.

         Като се надявам на разбиране и съдействие

 

 

                                                                  Оставам с уважение:

                                                                                                           Николай Ангелов

Предизборен щаб

 


Сходни връзки

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА ИНИЦИИРА НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди