изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:56 EEST
Пак провал на преговорите след кратко ”сближаване”    
ОбразованиеСиндикатите напуснаха преговорите в просветното министерство, тъй като са им били поставени нови условия, поставящи ги в унизително положение, съобщи говорителят на стачния комитет Николай Николов.

Полуразплакана председателят на СБУ Янка Такева заяви, че министрите се държат подигравателно и унизително със синдикатите, предаде БГНЕС. Всеки път ние почваме от начало, заяви тя. Всички текстове са вече уточнени, но изведнъж има промяна от снощната ни договорка за повишение на заплатите от 1 ноември с 88,80 лева, заяви лидерът на Подкрепа д-р Константин Тренчев. При това положение средната заплата трябваше да стане от 1 ноември 450 лв. в средното образование, но се оказа, че днес отново се говори за повишение от 1 ноември за 10%. Всеки ден стигаме до някъде и на другия ден започваме от начало. Това е подигравка със синдикатите и най-вече с българските учители, родители и деца, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той бе категоричен, че няма никакъв разнобой между лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ и трите учителски синдиката. Желязко Христов пък каза, че те са били обвинени за снощното им изявление, че заплатите от 1 ноември ще се повишат с 88,80 лв. т.е. с 20%. Единственото, което сме имали право да кажем е "сближаване на позициите", каза Христов.
Синдикатите ще искат спешна среща с президента, на която да присъства задължително и премиерът, за да стане ясно какво цели правителството, заяви Желязко Христов. Вече не може да се даде оценка на ситуацията и аз повече няма да отида на преговори, отивам на улицата при учителите, допълни той.
Надявам се още утре да продължат преговорите със синдикатите. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев след като синдикатите напуснаха преговорите в МОН. По думите му, има значително сближаване на позициите между двете преговарящи страни, но недостатъчно са били сближени позициите по три въпроса.По думите му, има значително сближаване на позициите между двете преговарящи страни, но недостатъчно са били сближени позициите по три въпроса. Големият въпрос е свързан с тези 28 млн. лв., които ще бъдат реализирани като икономии до края на годината в системата на образованието, дали те да влязат в базата за 2008 г., посочи Вълчев. Ако влязат това означава, че ние ще предпоставим, че всички училища, дори онези, които ще имат по-крехки бюджети, тъй като няма да имат добра пълняемост на паралелките, ще трябва да започнат от висока база, а това е рисково за някои училища, допълни той.
Считаме, че младите учители не трябва да започват със заплата от по-малко от 450 лв. Горният таван на заплатите при средно запълнени паралелките е 785 лв, каза Даниел Вълчев. Ако има добро запълване на паралелките, учителите с голям стаж и съответни класове ще достигнат до заплата от 800 лв., без да добавяме към това диференцираното заплащане, допълни той.
Според просветният министър синдикатите са посрещнали с негативна реакция текста в проектоспоразумението, който се отнася за възможността учителите, които преподават частни уроци, да подават декларации пред директора.
По-рано на обяд Вълчев съобщи, че увеличението на заплатите в средното образование ще се отрази пропорционално и на увеличението на възнагражденията на преподавателите във висшите училища и на научните работници. dir.bg
 


Сходни връзки

Пак провал на преговорите след кратко ”сближаване” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди