изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:53 EEST
ПРАВО НА ОТГОВОР    
Политика
ОТВОРЕНО ПИСМО
От арх. Нелка Цанкова
Главен архитект на Община Балчик

До Предизборния щаб на Н. Ангелов
До Председателя на ПП ГЕРБ
До ИБ на ВС на БСП
До ПП НДСВ
До МДААР
До САБ
До НИПК
До в-к Нова Добруджанска трибуна
        До в-к 24 часа

 

Независимо от факта, че авторитет и обществено мнение се градят с години труд и начин на живот, а не с платени публикации и изявления в медиите, не мога да отмина лъжите и клеветите по отношение на моите човешки и професионални качества, отправени от кандидат-кмета на община Балчик Николай Ангелов,  подкрепен от БСП, ГЕРБ и НДСВ, публикувани в бр.бр.200/23.10.2007 г., 201/24.10.2007 г. и 202/25.10.2007 г. на в-к "Нова Добруджанска трибуна" и в ефира на предаването на БТВ "Тази сутрин" от 11.10.2007 г.
Думите му накърниха достойнството ми на човек, архитект и държавен служител. Изрази като "престъпления", "некадърен и безотговорен човек", "недобросъвестност", "отсъствие на професионална етика", "корупция и безхаберие", "безумни строителни разрешения", "безобразията, които тежат на професионалната съвест", пропити с много злоба и арогантност, не могат да бъдат отминати без коментар, още повече хвърлени в общественото пространство без доказателства и аргументи. И досега не мога да си отговоря на въпроса, кое породи тази лавина от лъжи и обиди от страна на г-н Ангелов и неговия предизборен щаб, при положение, че аз и моето семейство не сме политически фигури и не участваме в политическите борби. Предполагам, че са осъзнали важната роля на  главния архитект в развитието на една община, правомощията, които има по ЗУТ, и  качествата, които той трябва да притежава, заемайки този пост. Може би качествата, които аз притежавам, не се вписват в поетите от кандидат-кмета обещания в предизборната кампания.
Не случайно назначаването на длъжността "Главен архитект" по закон се извършва след провеждане на конкурс, на какъвто аз се явих на 20.11.2000 г. От 11-членна комисия с 8 гласа бях класирана на първо място и след съгласуване на моята кандидатура с МРРБ бях назначена като Главен архитект на Община Балчик. Веднага след назначаването ми бе образувано съдебно производство по жалба на арх. Емилия Георгиева, в която се оспорваше административния акт за моето назначаване. След 3 години съдебни дела, на 12.03.2003 г. Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата й.
Оттук нататък ще отговоря на всички груби лъжи, публикувани в бр.бр.200/23.10.2007 г., 201/24.10.2007г. и 202/25.10.2007г. на в-к "Нова Добруджанска трибуна" и в ефира на предаването на БТВ "Тази сутрин" от 11.10.2007г. от кандидат- кмета на община Балчик Николай Ангелов

Лъжа №1 - "Архитектура на беззаконието", публикувана в бр.                                                                                                                   200 от 23.10.2007 г. на в-к "НДТ", и "Главната архитектка издава безумни строителни разрешения", казано в предаването на БТB "Tази сутрин" от 11.10.2007г., се коментира законността на издадените от мен строителни разрешения, като действията ми се окачествяват като "престъпления".
Съгласно чл.222, ал.2 от ЗУТ, органите на ДНСК имат правомощия да констатират нарушения при издаване на строителни книжа и незаконно строителство. С писмо изх.№РД-02-546 от 23/10.2007 г. на изпълняващия длъжността Кмет на Община Балчик до РДНСК гр.Добрич,  бе поискана справка относно евентуални наложени административни наказания на Главния архитект на Община Балчик за периода от 04.12.2000г. до настоящия момент. Позволявам си да цитирам пълния текст на отговора от РДНСК гр.Добрич, получен с писмо, изх.№ 24-00-235/24.10.2007 г.: "Уведомявам Ви, че след извършена проверка в регистрите на Регионална дирекция за национален строителен контрол(РДНСК)- гр.Добрич, по повод Ваше искане, изразено в писмо изх.№РД-02-546/23.10.2007г., се установи, че за периода от 04.12.2000г. до настоящия момент от органите на РДНСК-гр.Добрич не са образувани административно-наказателни производства срещу арх.Нелка Петрова Цанкова - Главен архитект на Община Балчик, и на същата не са налагани глоби, както по повод изпълнението на служебните й задължения, така и за други нарушения на Закона за устройство на територията/ЗУТ/.
Не бих желал да коментирам платените публикации във вестник "Нова добруджанска трибуна" от 23 и 24.10.2007г., тъй като намирам, че са по-скоро "лирични", отколкото професионални, а и моментът, в който са намерили място на страниците на вестника, изпълнен с предизборни материали, навеждат на мисълта за кампанийна агитация."

Лъжа №2 - "По време на нейното ръководство на архитектурната дирекция на общината бяха унищожени десетки паметници на културата", израз в платената публикация "Безпрецедентна гражданска подписка инициира Николай Ангелов", публикувана в бр.200 от 23.10.2007 г. на НДТ.
Не е посочен конкретно нито един факт или обстоятелство за неправомерно разрушени паметници на културата на територията на Община Балчик. Липсват всякакви данни за открити археологически находки при изкопните работи на подземния паркинг, още по-малко за заграбени и унищожени реликви, както твърдят г-н Ангелов и неговият предизборен щаб.
За периода, в който заемам длъжността "Главен архитект" на Община Балчик, мога да посоча колко паметници на културата бяха възстановени и реставрирани с мое съдействие: фасадите на двете сгради на Общинска администрация-Балчик, Кметството на гр.Балчик, църквите "Св.Николай Чудотворец"  и "Св.св.Константин и Елена", чешмите в централната част на града и др. (по програма "Красива България"). Проектът за всеки един обект, паметник на културата, предварително се съгласува в Националния институт за паметници на културата. Сградите, частна собственост, на площад "21 септември" (бившето кино и "Акроза") дълги години стояха в окаяно състояние, а сега са възстановени и обновени. Години наред собствениците на имоти в националния паметник на културата "Средновековна крепост" гр.Балчик не можеха да предприемат законни действия относно ремонт и каквото и да е строителство в тях. За да се опази територията от незаконни строителни работи и унищожаване на паметника на културата, по моя инициатива бе разработен ПУП "Средновековна крепост", съгласуван с НИПК, с който се определиха правилата за извършване на строителни работи и зоните за опазване на националния паметник на културата. Що се отнася до обвиненията, които Николай Ангелов ми отправя за открития храм на Кибела, единственото което съм направила, поради едногодишното ми отсъствие, е съгласуването на укрепителните мероприятия с НИПК, именно в периода на всички публикации по мой адрес.  Във връзка с факта, че Община Балчик е богата на архитектурно наследство, в периода 2002-2004 година завърших курс по опазване на паметниците на културата към НИПК и Център за висши науки "Шайо" -  Париж, за което получих удостоверение от НИПК и център "Шайо". С такава професионална квалификация към днешна дата могат да се похвалят около 60 архитекти от цялата страна.

Лъжа №3 - "...по-лошото е, че крехкият бряг, който за една година се смъкна с цели 15 сантиметра", публикувано в бр.200/23.10.2007г. на в-к "Нова Добруджанска трибуна".
Когато се отправят подобни твърдения, засягащи въпроси относно инженерно-геоложките условия в гр.Балчик, те трябва да са придружени със съответните становища от специализирани органи. Със Заповед №РД -02.14-300 от 16.02.1999г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройство и във връзка с приемане на "Актуализация на оценка на инженерно-геоложките условия в гр.Балчик" Върховният съвет за ТСУСА при МРРБ, редуцира границите на наложената строителна забрана на територията на гр.Балчик. Тази заповед е придружена с графичен материал, в който ясно са показани зоните и условията за извършване на строителни работи. Тези зони са отразени и в новия ПУП на гр.Балчик. Независимо от това, преди издаване на строителни книжа за всеки обект, аз като главен архитект изисквам от инвеститора инженерно-геоложко проучване на съответния терен.

Лъжа №4 - "Загърби не само повелите на природата, но и желанието на балчиклии да живеят в по-сигурен, по-благоустроен и по-уютен град", публикувано в бр.200/23.10.2007г. на в-к "НДТ".
Желанието на главния архитект за по-благоустроена градска среда е отразено в изграждането на новите тротоари по ул. "Черно море", новите детски площадки в ЖК "Балик" и до църквата "Свети Георги", новите улични осветителни тела, новата сграда на общинска администрация, подхода към алея "Дамба", проведеният конкурс за "Крайбрежна алея Дамба", с цел създаване на туристическа и атрактивна крайбрежна зона, възлагане и обществено обсъждане на идеен проект за парк "Ехо" с места за отдих, спорт и амфитеатър за културни мероприятия, възлагане на проект за подземен паркинг.

Лъжа №5 - "Същата архитектка проектира и реализира "екстравагантната" си по думите на настоящия кмет идея за подземен паркинг в града, едно място, което никой по никакъв повод не използва, защото е абсолютно безсмислено и излишно в място като Балчик. За сметка на това градът остана без площад.", публикувано в същия брой на НДТ.
Построяването на нова сграда на Общинската администрация, изнасянето на Данъчна служба в нея, отпочване строителни работи за нова Съдебна съдебна палата и съществуване на обществени и административни сгради в тази част на града, обособиха административния център на гр.Балчик. Това доведе води до задължително осигуряване на възможност за паркиране с цел нормалното функциониране на всички обществени сгради. Разрешеното паркиране върху счупените плочи пред сградата на общинска администрация, бе временно решение. Дълги години площадът стоеше безлюден, амортизиран и това наложи неговото благоустрояване. Идеята ми бе да се  използува естествената денивелация на терена за изграждане на покрит от площадното пространство паркинг, с цел осигуряване на съответен брой паркоместа и благоустроено място за отдих. Временните обекти за цветя и вестници да намерят място в необходимите за функционирането на подземния паркинг стълбищни клетки и вентилации, като се даде  възможност и за изграждане на кафе-сладкарница, във връзка с многото административни сгради около него. Това залегна и в заданието за проектиране на същия, а фактът, че в момента част от площада се ползува като паркинг, според мен е въпрос на организация до отпочване функционирането на подземния паркинг. Това, че е предвидена усилена настилка (не асфалт), е необходимо за достъп при нужда на линейки и пожарни автомобили. Мисля, че за всички е видна нуждата от осигуряване на места за паркиране в централната част на гр.Балчик, а и не само там, особено през активния туристически сезон, когато всички места за паркиране са заети. Упрекът към главния архитект, че е помислил за този проблем и е намерил решение за разлика от много градове в страната, както и цитатът "градът остана без площад", за мен е без коментар.

Лъжа №6 - "Всичко, което архитект Нелка Цанкова направи, и всичко, което не направи за Балчик, би могло да се сравни с целенасоченото увреждане здравето на пациента...", "като затваря очи за некомпетентността, откровеното безочие, корупцията и безхаберието на случайни граждани в професията", публикувани в бр.200/23.10.2007г. на в-к "НДТ".
В отговор на цитатите, в които се коментират моите професионални качества, ще кажа само, че за периода 2000-2007 г. бяха изготвени и одобрени следните подробни устройствени планове - ПУП за  град Балчик (до момента действуващ план от 1979 г.), ПУП "Курортна зона Двореца-2"(без такъв), ПУП с.Кранево, ПУП с.Храброво (от 1954 г.), ПУП с. Ляхово (без такъв), ПУП "Кв.Изток". Тези планове дават възможност за реалното развитие на населените места в нашата община и частната инвестиционна инициатива, за прозрачност на обслужването в общинската администрация. През тези години се приеха и подробните устройствени планове за двете голф-игрища със съответните инвестиционни проекти. Години наред се чакаше изграждането и на нов гробищен парк, което също стана реалност.

Лъжа №7 - "През годините, в които Цанкова обитава кабинета на главен архитект в община Балчик, в името на личния си интерес тя загърби не само повелите на природата...", "Венецът на нейната кариера до момента обаче са започналите в района на църквата "Св. Георги"строителни работи, които се извършват на територията на единствената в града детска площадка", публикувани в бр.200/23.10.2007г. на в-к "НДТ".
"Личният ми интерес" през тези години бе липсата на общинско жилище или друг общински имот, за да осигуря нормални условия за живот на моето семейство и отглеждането на двете ми деца. Вместо това в продължение на 14 години аз и семейството ми живяхме в наследствената къща на майката на съпруга ми, която бе на повече от 200 г., предлагаща примитивни условия за живот. Моментът, в който решихме да построим нов дом, се оказа предизборен и фактът, че главният архитект ще строи, се използва за евтина сензация и извличането на политически дивиденти. Намериха се хора, които да коментират законността на бъдещия строеж, при влезли в сила строителни книжа за жилищна сграда в частен имот, съответсвуващ на предвижданията на действуващ подробен устройствен план, с технически показатели, които не се различават от тези за цялата централна част на гр.Балчик - 60% плътност, 10м Н,  1.2 КИНТ.  Не се оказа достачен отговорът ми по този въпрос в предаването на БТB "Tази сутрин" от 11.10.2007г., може би защото новина липсваше и нападките продължиха в платени публикации, намесвайки тенденционно и името на църквата "Св.Георги". Независимо от факта, че между бъдещия строеж и църковния храм се намира друг жилищен имот (на жалбоподателката в преизборния щаб) и ул. "Д-рВичев",  се продължи с манипулирането на общественото мнение.
Архитектурата е начин на живот, а животът е твърде кратък, за да го пропилеем в отрицание и цинизъм. Нека градим с добро бъдещето си, и нека всеки отговаря пред закона за своите действия , да носи отговорност за думите си и начина на поведение, в противен случай поведението му е поведение на беззаконието.
Арх. Нелка Цанкова,
Главен архитект на Община Балчик

Платена публикация

 


Сходни връзки

ПРАВО НА ОТГОВОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди