изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:50 EET
БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА    
Политика Разрешението е подписано от друг виден герой от епохата на потъващия Балчик - това е главен архитект Нелка Цанкова. Стойността на сделката е записана в договор за покупко-продажба на имота, оценен веднъж за 1 600 000 лева, но поевтинял само за няколко дни по незнайни причини с цели 500 000 лева. Първоначалната идея на общинарите е на тези парцели да се изградят басейн с олимпийски размери и заведения за обществено хранене.

"Но когато наследеният от бога дял започва да изчезва, поради честото му смесване с голямо количество смъртен елемент, и човешкият нрав започва да надделява, тогава те не успяват повече да носят богатството си и започват да постъпват непристойно. На способния да вижда, те се показват грозни, понеже погубват най-красивото измежду най-ценното, а неспособните да виждат в какво се състои истинският щастлив живот започват най-много да ги смятат за прекрасни и щастливи, тогава именно, когато те са изпълнени с несправедлива алчност и мощ..."

Този текст е откъс от прочутия диалог на Платон "Критий и Тимей", в който древногръцкият философ предлага своята хипотеза за съществуването на мистериозната Атлантида. В него той описва и своята версия за края на тази цивилизация.

От написаното става ясно, че една от основните причини за изчезването на митичния континент е човешката алчност. Макар от написването на тези редове да ни делят векове, не можем да не се съгласим с прозренията на древния философ. Те прелитат през годините така, както чайката търси бряг за уморените си от полет криле.

И днес, през погледа на тази чайка, морето и хората изглеждат същите. Особено ако откъм морето вперим очи към брега на Балчик. Там ще видим всички белези на "потъването", довело до изчезването на древна Атлантида.

Рибари разказват, че днес с невъоръжено око всеки би могъл да забележи един от признаците на упадъка, описан и от мъдрия Платон. Балчишката крайбрежна ивица, известна още като Дамбата, за съжаление е твърде подходяща илюстрация за това, че човешката алчност е пагубна не само за древните, но и за съвременната цивилизация.

Според очевидци, не е нужно тренирано око, за да види човек например как един от най-новите хотели на ивицата е наклонил снага и сякаш бавно поляга на хълбок. Появата на този комплекс е резултат от престъпната "щедрост" на днешния кмет Красимир Михайлов и общинската управа към незнайни и с неясен произход групировки, които нямат нищо общо с Белия град, но за съжаление,  с решаващо значение за неговото бъдеще.

Историята на комплекса "Марина сити", за който става дума, макар и само на две години, е вълнуваща, дори повече и от разказа на Платон за потъналата Атлантида. Началото е сложено в не толкова далечната 2004 г., когато Общинският съвет в Балчик решава да продаде чрез търг два общински урегулирани имота. Първоначалната идея на общинарите е на тези парцели да се изградят басейн с олимпийски размери и заведения за обществено хранене. Разположението на имотите е повече от живописно - съвсем близо до брега, на алеята, по която от години наши и чужди туристи се наслаждават на изгрева и шепота на морските вълни.

Идеята да се появят тук басейн с олимпийски размер и заведения е резултат от проведен конкурс за градоустройствено решение на крайбрежната алея "Дамбата". Конкурсът е проведе през 2004 г.

След това с решение № 71 общинската управа на града обявява за продажба чрез търг общински имот с акт за общинска собственост № 1033 от 5 февруари 2004 г. Това е урегулиран поземлен имот имот ІV- 3206, 3207 на кв. 109 според подробния устройствен план (ПУП) на гр. Балчик, с площ от 5 028 кв. м., отреден за басейн и комплексно обществено обслужване. В имота вече е изграден открит плувен басейн с размери 25 на 12 м. и недовършен басейн с олимпийски размери 25 на 50 метра. Основанията за провеждането на търга са напълно според духа на чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за общинската собственост и действащите други наредби.

В онази далечна 2004 г. общинската управа слага начална цена на имота от 333 707 лева, а кандидатите трябвало да представят банкова гаранция от 250 000 лева и да внесат депозит в размер от 30% от началната цена. С определянето на условията по търга, Общинският съвет упълномощава кметът на Балчик Кр. Михайлов да организира провеждането на търга и да му даде зелена светлина.

Търгът е проведен през септември същата година. И тук започват да се проявяват онези белези, които преди векове Платон определя като причина за потъването на Атлантида. Информацията за станалото е също толкова алегорична и поетично-сгъстена, колкото и разказът на древния философ.

Според някои очевидци на търга се явяват няколко фирми. С най-големи шансове се оказва българо-ирландско дружество, което предлага за имота атрактивната цена от 1 600 000 лева.

С мотив обаче, че има процедурни пропуски, фирмата се оттегля от търга и продажбата пропада. Според други исторически източници, с разнообразни и най-вече достатъчно убедителни похвати фирмата всъщност е била принудена да напусне търга, в резултат на което се насрочва втори търг, а резултатите от първия се анулират.

Респектираните чужденци не си и помислят да се явят повторно, така на хоризонта се явява друга фирма, която на свой ред се оказва печеливша и взима имота. Това става на търг от 28 декември 2004 г., проведен наново със заповед на кмета Михайлов. Цената, кой знае защо е далеч по- ниска от предишната - само някакви си 1 100 000 лева.

Стойността на сделката е записана в договор за покупко-продажба на имота, оценен веднъж за 1 600 000 лева, но поевтинял само за няколко дни по незнайни причини с цели 500 000 лева.

Според договора, сключен между новия победител в търга "БИ АР Мениджмънт" и стопанинът на всички общински имоти в града, кмета Красимир Михайлов, на 27 януари 2005 г., продавачът се задължава да предаде имота, предмет на настоящия договор в състоянието, в което се намира в момента на провеждането на търга. Тоест с построените вече басейн с размери 25 на 12 м. и недовършен олимпийски басейн с размери 25 на 50 метра. Така както те фигурират в Подробния устройствен план, гласуван от същото кметско и общинско ръководство на Балчик и отбелязан в акт за общинска собственост № 1033 от 5 февруари 2004 г., тоест цели осем месеца преди провеждането на търга.

Печелившите собственици на парцела не си губят изобщо времето и пет месеца след покупката вече разполагат с разрешение за строеж на комплекс "Марина сити". То е с № 154 от 16 май 2005 г. и както изрично е посочено в него е издадено на основание "доклад за оценка на съответствието на проектната документация", съобразно изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Разрешението е подписано от друг виден герой от епохата на потъващия Балчик - това е главен архитект Нелка Цанкова. Както е отразено в документа, архитектурната част от инвестиционния проект е одобрена лично от арх. Цанкова. Разрешението дава право на инвеститорите да извършат предвидените в одобрения инвестиционен проект строителни и монтажни работи, като се изпълнят всички предвидени от закона предписания.

След получаването на заветния документ-разрешение строителството върху бившия вече общински имот започва. С новата собственост като че отпадат и всички онези характерни особености на парцела, предвиждащи строеж на басейни и заведения, така както са уточнени веднъж в подробния устройствен план.

След първата копка комплексът бързо започва да издига снага. Застрояването на имота обаче не става по предписанията на ПУП от времето на търга, а по някакъв друг план, непознат дори и на общинарите. След време ще стане ясно, че подробният устройствен план за района всъщност е бил подменен веднага след спечелването на търга, а новият ПУП не е минал за одобрение през съветниците.

С размах и самочувствие, подхранено от благоразположението на кмета и главната архитектка, инвеститорите на новия комплекс строят бързо и най-вече без да се съобразяват с решение № 71 на Общинския съвет - Балчик, в което е описано подробно предназначението на имота.

Много скоро пред очите на балчиклии изчезват очертанията на единствения басейн с олимпийски размери, очакващ довършването си. Изчезва и други, по-малък басейн. Вместо това на мястото им се построяват ресторанти, магазини и апартаменти. Повечето от тях са продадени "на зелено" на чужди граждани, които година след покупката си съжаляват за инвестираните си по този начин средства. Не е тайна, че около десетина купувачи на жилища в комплекса вече са в съдебна процедура с собствениците му, защото в апартаментите им се появяват плашещи издайнически пукнатини.

Според запознати, това се дължи на факта, че върху район, характеризиращ се със свлачища, какъвто е и алея "Дамбата" със знанието на кмета и главната архитектка на общината са издигнати многоетажни сгради, напук на всички предписания на законите. В резултат на потъването на крайбрежната ивица, Балчик е отишъл с цели 5 см към морското дъно, сочи проучване на "Геозащита".

Интересите на чужденците, закупили апартаменти в комплекса, са едно. От съвсем друго естество са вълненията на обикновените балчиклии, които са свидетели не само на потъването на собствения си град, но и на изчезването на онези добродетели, за които говори древният грък Платон.

Те например недоумяват какъв е професионалният аршин, с който архитект Цанкова издава разрешителни за строеж в града. Според Наредба № 7 от 2003 г. за правилата и нормативите за устройство на отделни видове територии и устройствени зони позволеното строителство в Балчик е с максимум височина от 10 метра. Това прави точно три етажа, с височина до кота "корниз". Това изискване на наредбата е посочено в чл. 72. (1): Характерът на застрояването в зависимост от височината на сградите на основното застрояване се определя съгласно чл. 23 ЗУТ като:

1. ниско - с височина до 10 м;

2. средно - с височина до 15 м;

3. високо - с височина над 15 м

 

А в чл. 73. от наредбата се уточнява, че характерът на застрояването на жилищните сгради е, както следва:

1. в много големите и в големите градове - високо, средно и ниско;

2. в останалите градове - средно и ниско;

3. в селата - ниско.

Ако допуснем, че архитект Цанкова е била заблудена от неясните текстове на наредбата по отношение на застрояването в различните градове, заблудата й би трябвало да бъде разпръсната от категоричното уточнение на чл. 23 от Закона за устройство на територията. Той казва: ниско строителство е с височина до 10 метра. А колкото до това, малък или голям град е Балчик, според установените стандарти град с население между 10 000 до 30 000 жители се води за малък.

Въпреки текстовете на ЗУТ и наредба № 7 сградите на "Марина сити" се издигат с метри над околните хотели и комплекси, които са изпълнили стриктно предписанията на закона за застрояване на височина не повече от 10 метра.

Въпреки бързината, с която на мястото на някогашния недовършен олимпийски басейн се издигна високият хотелски комплекс, повечето балчиклии си спомнят добре, че на мястото на едното от крилата му се е намирал минерален извор. За този водоизточник общинарите са поели ангажимент да бъде ситуиран в отделен парцел, но това не е било направено и днес изворът е зазидан под темелите на огромната сграда. Това е направено напук на факта, че всички водоизточници на територията на страната ни са изключително държавна собственост и редът за използването и предназначението им се описва от Министерство на околната среда и водите и в случая "Басейнова дирекция" за Черноморския район във Варна. Фактът, че днес няма и помен от този водоизточник, доказва, че решението за зазиждането му едва ли е било съобразено с министерството и ведомствената "Басейнова дирекция".

Въпреки очевидните закононарушения при строежа на комплекса, които едва ли инвеститорите биха допуснали без мълчаливото разрешение на кмета Михайлов и подопечната му архитектка Цанкова, комплексът е открит и днес вече работи. За замазването на очите на недоумяващите свидетели на закононарушенията, общината изпраща експерти да установят има ли пропуски и нарушения на предписанията по ЗУТ и наредба № 7. Констативният протокол от проверката е от 3 април 2006 г. и както може да се предположи, не открива нищо нередно.

Така на 15 септември 2007 г. с разрешение за ползване от РДНСК-Добрич, комплексът "Марина сити" отваря врати. Почти нагло звучат констатациите в разрешението: "... строежът е изпълнен в съответствие с одобрени проекти, разрешение за строеж № 154 от 16 май 2005 г., забележки по чл. 154 от ЗУТ към него- 2 бр. От 12.07.2007 г., издадени от главния архитект на Община Балчик и протокол за определяне на строителна линия и ниво от 11.07.2005 г., с констатации от извършени проверки при достигане на контролираните нива..."

И понеже всички сме наясно какво се крие зад народната мъдрост, че не е луд този който яде зелника, а този който му го дава, ще отправим няколко въпроса към кмета Красимир Михайлов и главен архитект Нелка Цанкова, с чиято помощ е вдигнат този паметник на незаконността.

 

1.       Защо кметът и архитект Цанкова са пренебрегнали изискванията на чл. 23 от ЗУТ?

 

2. Защо в разрешението за строеж, издадено от архитект Цанкова, не се споменава за предварително разрешение от министъра на регионалното развитие и благоустройството, изискуемо според чл. 96, ал. 5 от ЗУТ, който казва следното:

Чл. 96. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.)  (5) Строителни работи от всякакъв вид в свлачищни райони се извършват с предварително разрешение на министъра на регионалното развитие и благоустройството, издадено в двумесечен срок от постъпване на искането. Подобно разрешение би трябвало да има, съдейки дори и от мнението на самия кмет Красимир Михайлов, който неведнъж е заявявал, че в района на Дамбата има опасни свлачища.

 

3. Защо кметът Михайлов и архитект Цанкова не са контролирали и са допуснали да се подмени ПУП и да се строи без съобразяване с него? Това се изисква от чл. 108 от ЗУТ:  Подробните устройствени планове конкретизират устройството и застрояването на териториите на населените места и землищата им, както и на селищните образувания. Предвижданията на подробните планове са задължителни за инвестиционното проектиране.

 

4. По каква причина кметът и главният архитект не са изпълнили предписанията на ЗУТ по отношение на изменение на подробния устройствен план, който е съществувал при първия търг за парцела? Основанията за изменение и начините за регламентирането му са посочени в чл. 133 от ЗУТ, ал. 7: (Нова - ДВ, бр. 106 от 2006 г., в сила от 28.01.2007 г.) В процеса на изработване на нов общ устройствен план или на изменение на действащ общ устройствен план, след разглеждането на проекта от общинския експертен съвет по устройство на територията, може да се допуска създаване на нови и изменение на действащи подробни устройствени планове в случаите, когато:

1. проектът на новия подробен устройствен план отговаря на предвижданията на проекта за изменение или на проекта за нов общ устройствен план;

2. проектът за изменение на действащия подробен устройствен план отговаря на предвижданията на проекта за изменение или на проекта за нов общ устройствен план.

(8) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2006 г., в сила от 28.01.2007 г.) В случаите по ал. 7 със заповед на кмета на общината се допуска изработване на проект за нов подробен устройствен план или на проект за изменение на подробния устройствен план.

 

5. Съществували ли са в инвестиционния проект на инвеститорите предписанията, уточнени за общинските имоти от кв. 109 в акта за общинска собственост № 1033 - за изграждането на два басейна и заведения?  Ако не са съществували, как са били "изтрити" в проекта и как този проект е бил подписан от главния архитект? В чл. 154 от ЗУТ се уточнява тази процедура, но тя явно не е била спазена.

 

6. В крайна сметка защо кметът Красимир Михайлов не е използвал инструмента на чл. 222 а от ЗУТ, който му дава право да спира строежи заради нарушения?

 

Бихме могли да продължим с въпросите, но времето за отговор от страна на кмета Михайлов и архитект Цанкова е вече съвсем ограничено по разбираеми причини. Това обаче не пречи двамата да си припомнят текста на чл. 232 от същия ЗУТ, който посочва че длъжностно лице, което не изпълни задълженията си по този закон и издаде строителни книжа в нарушение на закона и не вземе мерки за предотвратяване на незаконно строителство, се наказва с глоба от 1000 до 5000 лева, ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание.

Дали ще има наказания за допуснатите престъпни нарушения от сегашния кметски екип , бъдещето ще покаже.

Тъжната истина, скрита в диалога на Платон обаче е, че когато алчността се превърне в норма, за Атлантида няма спасение. За Белия град може би все още не е късно.

 

Платена публикация

 


Сходни връзки

БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Anonymous да 2007-10-31 @ 10:38 EET

mnogo dobra statiq, stiga da ima6e avtor i da ne be platena publikaciq.

v takiva slu4ai po-vazrastnite hora kazvat: "sled dajd- ka4ulka"

БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Admin да 2007-10-31 @ 11:34 EET

Statiata nai-veroiatno e ot shtaba ba Nikolai Angelov, zatova pishat, che e platena. Takkyv e redyt v mediite

БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Anonymous да 2007-10-31 @ 11:42 EET
абе къде за добро къде за лошо всичко мирише на предизборно-изборна замерваница с фъшкии.аз като кореняк балчиклия пък си спомням колко време ,колко години този така наречен" недовършен басейн" си стоя ей така като цирей на пъпа на града ни.А за комплекса дали е на свлачище или не времето ще си покаже,но пък поне е красиво.Крайно време беше в заспалия ни град да се случи нещо.Хубаво е  ,че най -накрая излязохме от 19 век и Дамбата ни заприлича на европейска морска алея с хубави заведения а не с предществащите ги дървени бараки с бира,скара лимонада.
БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Anonymous да 2007-10-31 @ 13:46 EET
Статията не само , че е много добра, тя направо е за лавиците на класическата литература. Какво като няма автор, пък била и платена, важното е, че е написана от дипломиран архитект, който е в кухнята на общината и на всеки от града ни е известно, коя е писачката. Не защитавам  главната  героиня от  статията, но не  оправдавам  и  писачката.
БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Anonymous да 2007-10-31 @ 15:12 EET
Кого защитавате и кого не, но тук играят големи босове, а не кмета и архитекта. Те и да искат нищо не богат да направят, защото други дърпат конците в града.
БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Anonymous да 2007-10-31 @ 19:10 EET
Г-н СУЛЮК пак не са те подготвили твоите приятели, трябваше да ти кажат че този проект е вкаран за строително разрешение с челна страница-писмо от Многоуважаемият от днешните строители на съвременна България, Г-н Савин Ковачев.За незапознатите и специално за Г-н СУЛЮКА това е бащата на ЗУТ.В това писмо Бащицата точно и ясно тълкува ЗУТ специално за този имот и точно за този проект щото да не би случайно някой да си помисли че е извън нормите.Така работят вашите приятели от София!Това и само това го очаква Балчик ако да НЕ дава Господ вие седнете на кметския стол!
БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Anonymous да 2007-10-31 @ 22:55 EET

ЯВНО Е ЧЕ СМЕ ЗАТЪНАЛИ ЯКО, НО АКО СЕ РЕАЛИЗИРА ТАЗИ МУТРАГЕНСКА КАНДИДАТУРА НАПРАВО ЩЕ СИ ПОТЪНЕМ. А ИЗВИНЕТЕ, НО ВСЕ ПАК СМЕ СИ МОРСКИ И НЕ МОЖЕМ ДА ДОПУСНЕМ ЕДНА К...... ОТ ДОБРИЧ (ВЕЧЕ СОФИЯНКА) МАКАР И ЦАРСКА  ЛЮБИМКА ДА НИ РЕШАВА СЪДБИНИТЕ.НАЛИ!!! ПОМИСЛЕТЕ СИ ПРЕД УРНАТА КОЯ Е ПО-МАЛКАТА ЗЛИНА.

БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Anonymous да 2007-11-01 @ 14:46 EET

В Балчик се говори че хотелски комплекс "Марина сити" е на Маргините и Софеянски, това най-добре го знае Красимир Михайлов - кмета. Така ли е ?

 

БАЛЧИШКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: БЕЛИЯТ ГРАД: НОВАТА АТЛАНТИДА
Автор: Anonymous да 2007-11-01 @ 16:37 EET

Остават 3 дни докато водопроводчика потъне в собствената си помия!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди