изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:08 EEST
ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЕСКАЛИРАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО    
Новини

За това са предупредили представители на училищните стачни комитети и синдикатите на среща с областния управител



Ако тази седмица  не бъде постигнато споразумение между учители, синдикати и правителство има опасност от ескалиране на напрежението. За това са предупредили представители на училищни стачни комитети и синдикати, които вчера са се срещнали с областния управител Динчер Хаджиев и зам.-областния управител д-р  Евгения Георгиева, съобщиха от пресслужбата на областна администрация. По време на срещата председателят на единния стачен комитет Красимир Кръстев е заявил, че подготвеното ново стачно споразумение с конкретизация в точки 9, 10 и 11 удовлетворява техните искания и те са склонни да го подпишат. Кръстев е предупредил, че има крайно радикално настроени хора, които са готови на всичко, ако споразумението не бъде прието.
Представителите на стачкуващите учители са поискали лично областният управител да отправи техните  послания към преговарящите, защото според тях има дезинформация, която пречи на преговорите.
От своя страна Д. Хаджиев е обещал пълна подкрепа на учителите и заявил, че всичко това, което се случва в момента в страната ще допринесе за по-доброто й  развитие  и ще спре изтичането на кадри от България, съобщават още от пресслужбата на областната администрация.
Хаджиев е обяснил на представителите на стачния комитет, че рязкото покачване на бюджетните заплати ще наруши финансовия баланс в страната, тъй като частният сектор ще бъде засегнат. Според Хаджиев новото стачно споразумение е подходящо и балансира нещата, затова той е обещал да информира преговарящите за нагласата на добричките преподаватели.
 От пресслужбата на областната администрация предоставят и  Стачното споразумение, а именно в най-спорните точки 9, 10 и 11
СТАЧНО СПОРАЗУМЕНИЕ
9.От реализираните в системата на народната просвета икономии от 1 ноември 2007 год. средната брутна работна заплата на заетите да стане съответно 524 лв. за педагогическия персонал и 283 лв. за непедагогическия персонал  без средствата за диференцирано заплащане и допълнително трудово възнаграждение. За целта да бъдат извършени промени в нормативните актове.
10. Да се завишат стандартите за издръжка на един ученик през 2008 година, като средният стандарт от 933 лв. през 2007 година от 01.01.2008 г. да достигне не по-малко 1151 лв., а от 01.07.2008 г. - не по -малко от 1381 лв. като необходимите средства бъдат обезпечени в бюджет 2008 г.
11. Да се увеличат работните заплати на персонала в средното образование на два етапа - месец януари и месец юли 2008 г. за достигане на СБРЗ за системата от 650 лв., финансово осигурена чрез единния разходен стандарт, прилагане на делегираните бюджети, нормите за преподавателска дейност и средните стойности на нормативите за пълняемост на децата  и учениците в групите и паралелките /без средствата за диференцирано заплащане/. Началната основна заплата за новопостъпили през юли 2008 г. да бъде не по-малко от 508 лв.
 


Сходни връзки

ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЕСКАЛИРАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди