изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:07 EEST
СТАРТИРА АКЦИЯ "СВЕТЛИНА"    
Ред и сигурностПрез настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за настъпване на пътно-транспортни произшествия, особено с пешеходци, алармира вчера началникът на "Пътна полиция-КАТ" при областна дирекция "Полиция" в Добрич Жулиян Минев.

С цел ограничаване на катастрофите от вчера в Добричка област, както и в цялата страна, стартира акция "Светлина". До 16 ноември ще бъде засилен контролът по изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, включително и на велосипеди и теглени от животинска тяга, посочи Жулиян Минев. Съвместно с общините и кметствата служители на КАТ ще извършат оглед на уличното осветление и ще бъдат направени съответните предложения за осветяване на най-невралгичните места. Съвместно с Областно пътно управление пък ще бъде направен оглед на пътните платна за липсващи вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка. Ще бъдат извършвани проверки за износени и разкъсани гуми, в следствие на което настъпват много пътни произшествия, посочи инспекторът от КАТ Румен Стоянов. Глобата за такова нарушение е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. От КАТ припомниха, че от 1 ноември до 31 март автомобилите са длъжни да се движат с включени къси светлини и през светлата част на денонощието. Санкцията за нарушителите е от 20 до 150 лева и отнемане на 5 контролни точки.
В акция "Светлина" ще се включат максимален брой служители на "Пътна полиция-КАТ", както и техни колеги от "Охрана". От 1 до 9 ноември е предупредителният период, след това ще бъдат налагани санкции по Закона за движение на пътищата, обясни Жулиян Минев.
През предходния есенно-зимен период на територията на Добричка област са станали 17 тежки пътно-транспортни произшествия, посочи Румен Стоянов. При тях са загинали трима души, а 20 са били ранени.
От КАТ отправят практически препоръки към участниците в движението. Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил са възрастните пешеходци, най-много злополуки с тях стават от 17 до 20.30 часа. От КАТ препоръчват на пешеходците да не бързат да пресичат платното, по възможност да са със светли дрехи, да бъдат предпазливи при хлъзгави настилки, да не бъдат припряни на автобусните спирки. Не пестете средства за пълната изправност на автомобила ви, алармират от КАТ водачите. Те ги съветват още да се движат винаги със скорост, с която могат да спрат в зоната на видимостта, да не бързат да превключват на къси светлини твърде от далече, да прогнозират попадането в коварни хлъзгави настилки, да очакват внезапни действия на пешеходци, да бъдат готови да предпазят пързалящи се деца и др. НДТ

 


Сходни връзки

СТАРТИРА АКЦИЯ "СВЕТЛИНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди