изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:20 EEST
ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ    
Новини Новият Общински съвет започна с един съветник по-малко. Енчо Малев подал заявление за напускане в последния момент. Съветниците от опозицията заявиха, че нямат време, компетенции и отговорност да работят за новия местен парламент, но не и че няма да си вземат заплатите

 

С един съветник по-малко започна работата си вчера новият Общински съвет в Добрич. Вместо на 41 народни избраници, колкото е съставът на местния парламент в областния град, зам.-предсадателят на Общинската избирателна комисия Стоянка Ралева връчи 40 удостоверения. Оказа се, че водачът на листата на "Обединена десница за град Добрич" Енчо Малев /НДСВ/ е предпочел да запази мястото си в Народното събрание и в последния момент вчера е депозирал в ОИК заявление, с което се отказва от мястото си в местния добрички парламент. Не е имало технологично време ОИК за се събере на заседания и да се произнесе по заявлението му, както и да подготви удостоверението на следващия от листата на ОДГД -  бившия зам.-кмет Ваня Балчева. Тя бе в залата, но не като общински съветник. Най-вероятно, ще получи удостоверението си на следваща сесия. С. Ралева  пожела на новоизбраните общински съветници ползотворна работа през целия мандат.

Под ръководството на зам.-областния управител Никола Гочев общинските съветници, сред които и управителят на “Нова добруджанска трибуна” Сабина Дукова, и кметът Детелина Николова произнесоха и клетвата:

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната. И във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от община град Добрич и да работя за тяхното благоденствие”.

След това Н. Гочев поздрави новия местен парламент и пожела, макар в него да са влезли общински съветници с различни платформи и програми, те да не се противопоставят, а да се съревновават. И призова, когато считат, че е нужно за решаване на проблемите да се обръщат към специалисти, ако е необходимо да се организира и обществено обсъждане, дори референдум. Вслушвайте се в гражданите, призова зам.-областният управител. Неспечелилите кандидати за кметове и общински съветници той призова да не се отдалечават от цялостния живот на Добрич, тъй като четиригодишният мандат е само един момент в развитието на Добрич. И напомни, че община Добрич е духът, моторът ърцето на Добричка област и всичко, което се решава тук, се отразява на цялата област.

Учредителното събрание на новия Общински съвет бе председателствано от най-възрастния общински съветник – 62-годишния Костадин Великов от ГЕРБ. Да загърбят партийните пристрастия и да надделеят пристрастията им към Добрич, пожела на новите общински съветници бившият вече председател на ОбС д-р Мирослав Попов. И още “Ползотворна работа и по-малко празнословие”. На наследника си пожела с но-строга ръка от него да дава думата, за да не се превръща местния парламент в говорилня.

След като положи клетва, кметът Детелина Николова заяви, че ще продължи да работи всеотдайно и отговорно за добруването на Добрич по формулата “Общински съвет плюс кметски екип равно на интересите на Добрич”. И пожела: “Заедно да превърнем Добрич в проспериращ град”.  Тя представи екипа, с който ще работи през следващия мандат. В него постовете си запазват ресорните по финанси и общинска собственост Иван Колев и по устройство на територията арх. Пламен Ганчев. Новите имена са на Надежда Петкова, която ще отговаря за икономическото развитие и европейските програми. Тя бе избрана за общински съветник от ПП ГЕРБ. Досегашният директор на Младежкия дом и втори в листата на партия “Българска социалдемокрация” Камелия Койчева ще отговаря за ресора “Хуманитарни дейности”.

Несериозното отношение на опозицията към работата на местния законодателен орган пролича още в самото начало. Сабина Дукова от ПП ГЕРБ представи предложението на най-многобройната група в ОбС за председател на Румен Иванов – член на ИК на ПП ГЕРБ, областен лидер и водач на листата на партията. Завършил Академията на МВР, завършил е и право, бивш директор на РДВР, настоящ на клона на “Инвестбанк”. Пламен Ганев от ДПС предложи Костадин Великов от ГЕРБ, а Неджати Якубов – Добромир Добрев – пак от ГЕРБ. И двамата посочиха, че има предложение на групата им, затова си направиха отвод. Предложението бе гласувано тайно. Така Румен Иванов бе избран с 25 гласа.

Д-р Мирослав Попов му пожела сполучлива и безпроблемна работа. Той му подари председателското звънче с пожелание с него да финализира добрите решения, а не да умиротворява политическите страсти.

Румен Иванов увери, че от негова страна няма да има делене на общинските съветници по групи. И напомни, че общинските съветници трябва да благодарят на добричлии, защото гражданите на Добрич са тези, които са ги натоварили с отговорността да работят. “Мисля, че всички тук сме достойни хора и трябва да докажем на добричлии, че не са сбъркали в избора си”, каза Р. Иванов. И пожела новите избраници на Добрич да превърнат града в проспериращ европейски град.

Вчерашното поведение на опозицията в местния парламент обаче навежда на мисълта, че намеренията на съветниците й са други. Трябваше новосформираният местен парламент да определи комисията, която да подготви до извънредното заседание на 20 ноември проекта на правилник за дейността на Общинския съвет.  Оказа се, че всички общински съветници от опозицията, които бяха предложени за членове на комисията, си направиха отвод. Владимир Калчев /БСП/, който има два мандата като общински съветник зад гърба си и през последния се явяваше в съда по делата на Общинския съвет обясни, че не се чувства подготвен за тази материя – разработване на правилник на ОбС. Георги Желев /”Обединена десница за град Добрич”/ – съветник за втори мандат, областен лидер на НДСВ, пък обясни, че е лекар и не можел да участва в комисията. Александър Алексиев /”Обединена десница за град Добрич” - лидер на СДС, се аргументира с това, че преподава на 12-окласници и сега след стачката имал много работа. Валентин Николов, областен лидер на Атака и кандидат за кмет на Добрич, също с голям стаж на съветник, заяви, че управляващата политическа сила трябвало да изготви правилника, за да покажела на какво е способна. Отводи си направиха още Пламен Ганев /ДПС/ и Мая Даскалова /БСП/.

Така в седемчленната комисия петима са от ГЕРБ – Румен Иванов, Димитричка Даскалова, Сабина Дукова, Тодор Георгиев, Добромир Добрев, другите й членове са Неджати Якубов /ДПС/ и Герман Германов /ГОРД/. 

Присъстващи в залата граждани коментираха дали след като публично заявиха, че са некомпетентни и нямат време да работят в Общинския съвет, който е местния законодателен орган, съветниците от опозицията не е редно да се откажат и от заплатите си.

 

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ
Автор: Anonymous да 2007-11-06 @ 23:46 EET
ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ
Автор: Anonymous да 2007-11-07 @ 09:02 EET
Що за хубавци за избрани от Герб. Не могат даже правилник да си напишат. Молят опозицията, тя нормално им отказва и тези безсилни некадърници ще молят Бойко да им го пише
ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ
Автор: Anonymous да 2007-11-07 @ 09:52 EET

КОЙ Е ГОВОРИЛ, ЧЕ СПЕЧЕЛВАЙКИ ДОВЕРИЕТО НА ДОБРИЧЛИИ ЩЕ РАБОТИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАДА  ОТГОВОРНО, КОМПЕТЕНТНО И ДОБРОНАМЕРЕНО ПРОЛИЧАВА ОЩЕ В ПЪРВИЯ ДЕН. КАЗАНО Е:"ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ". ОПОЗИЦИЯ НЕ Е СИНОНИМ НА БЕЗДЕЙСТВИЕ, ПО-СКОРО НА КОРЕКТИВ И АЛТЕРНАТИВА, НО ТАКЪВ Е ИНСТРУМЕНТАРИУМЪТ НА БЕЗДАРНИТЕ И САМОЗВАНИ ПОЛИТИЦИ. ЖАЛКО ЗА ТЯХ, А НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ТЕЗИ,КОИТО СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ТЯХ, ЖАЛКО ЗА ВСИЧКИ НАС - ДОБРУЖАНЦИ. ПОЗДРАВЯВАМ НОВИЯ КМЕТСКИ ЕКИП И МУ ЖЕЛАЯ УСПЕШЕН МАНДАТ НЕ ЗАЩОТО, А ВЪПРЕКИ ЧЕ! ВЯРВАМ ВЪВ ВАС!

ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ
Автор: Anonymous да 2007-11-07 @ 15:30 EET

 Някой може ли да даде справка колко от новоизбраните съветници са били членове на БКП ?

ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ
Автор: Anonymous да 2007-11-07 @ 18:11 EET

       

  Време е да получим еднозначен отговор кой от общинските съветници ще работи активно за град Добрич и за нас,които все още  не сме напуснали града.

Препоръчително е журналистите да съпоставят предизборните обещания с реалните действия на общинските съветници. Има много работа ,която се извършва и в комисиите.Може да получите и от там информация.

Разбира се опозицията е коректив на мнозинството и може да предложи много конструктивни решения за града,без да участва пряко в управлението ,но по важни приоритетни въпроси да има консенсус.

 

ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ
Автор: Anonymous да 2007-11-09 @ 08:06 EET
ТЕЗИ ГЛУПАЦИ ОТ ГЕРБ НЕ МОГАТ И ЕДИН ПРАВИЛНИК ДА СИ НАПРАВЯТ
ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ
Автор: Anonymous да 2007-11-10 @ 17:09 EET

Правилата са такива, опозицията да се покани да участва във всички комисии, включително и тази по съставянето на правилника, което е най-малката работа, защото правилниците на всички големи общински градове са почти едни и съще през последните 4 мандата. Като не искат да работят в общинския съеет - да напуснат и освободят място на тези, които искат и ще работят. Ако предложенията им бъдат отхвърлани от спечелилите изборите, тогава да "реват" и да търсят съмишленици. Тези хора, които са гласували за останалите в опозиция, се надяват техните съветници да работят за интересите на Добрич. Другото е игра на Иванчо и Марийка.

ШОУТО СЕСИЯ: ОПОЗИЦИЯТА АБДИКИРА ОТ МЕСТНАТА ВЛАСТ
Автор: Anonymous да 2007-11-13 @ 02:20 EET
Hali gerberite se biyat vav gardite 4e sa parva politi4eska sila.Neka da go dokajat sas dela i vseotdainost kam rabotata si kato ob6tinski savetnitsi a ne o6te na parvoto zasedanie da se opavat  kato 'magare na bair'

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди