изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:52 EET
От 2008 г. общинските съвети могат сами да определят размера на местните данъци и такси    
НовиниОт 2008 г. общинските съвети могат сами да определят размера на местните данъци и такси

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
П Р А В И Т Е Л С Т В Е Н А  И Н Ф О Р М А Ц И О Н Н А  СЛУЖБА

1194 София                                         тел. 9402770
бул. "Дондуков" №1                                      факс 9802056
WEB site: http://www.government.bg/, E-mail: GIS@government

От 2008 г. общинските съвети могат сами да определят размера на местните данъци и такси

С единна ставка от 10% ще се облагат доходите на физическите лица
 от догодина. Хората с увреждания няма да плащат на данък за суми
до 485 лв. на месец, предвиждат обсъдените от социалните партньори промени в ЗДДФЛ

07/11/2007 - сряда
За информация: тел. 940.27.70

От 2008 г. общинските съвети ще могат да определят сами размера на местните данъци и такси. Това е заложено в разгледаните от Националния съвет за тристранно сътрудничество предложения за изменения и допълнения в Закона за местните данъци и такси. Под председателството на вицепремиера Емел Етем социалните партньори обсъдиха и предвижданите промени в още четири закона - за данъците върху доходите на физическите лица, за корпоративното подоходно облагане, за акцизите и данъчните складове и за ДДС.
Измененията в Закона за местните данъци и такси са свързани с промените в Конституцията, с които на общините се дава възможност сами да определят размерите на местните данъци и такси при условията и реда, установени със закон. По този начин продължава процесът на финансова децентрализация и предоставянето на по-широки правомощия и отговорности на общините в сферата на местните финанси.
С проектозакона се предлага граница - минимални и максимални размери на всеки местен данък. При определянето й са взети предвид съществуващите до края на тази година размери на данъците, които ще бъдат минимално ниво от началото на 2008 г. Максималният размер за отделните видове местни данъци ще бъде до 2 пъти по-висок от минималния. Това се отнася за данъците върху недвижимите имоти, при дарение, при придобиване на имущество по възмезден начин и върху наследствата. Единственото изключение до 3 пъти ще е възможно за данъка върху превозните средства.
С определения диапазон се дава свобода на общинските съвети да съобразят конкретния размер на местните данъци със социалните и икономическите условия на съответната община. Размерите на местните данъци няма да могат да се изменят през годината, а когато до края на предходната година общинският съвет не е определил конкретния размер на данъците за текущата година, налозите ще се събират на база действащите към 31 декември на предходната година.
От 2008 г. патентният данък става местен налог и той ще премине от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) в Закона за местните данъци и такси. Изцяло се запазва режимът съществуващ до края на 2007 г., съществуващите патентни дейности и данъчните облекчения по ЗДДФЛ. Занаятчиите, които се облагат с патентен данък, ще бъдат освободени от данък по ЗДДФЛ. В случай, че през текущата година лицето престане да отговаря на условията за облагане с патентен данък, то ще премине за облагане по реда на ЗДДФЛ. Дължимият, и съответно внесен, данък за годината ще се приспада от годишното данъчно задължение на лицето по реда на ЗДДФЛ.
Конкретните размери на патентния данък ще се определят от общинските съвети в границите, предвидени в приложението към ЗМДТ. Като минимален размер е взето досегашното най-ниско ниво за страната (последната група), а за максимален - най-високият за страната (І зона на Столична община). За дейностите, за които се дължи патентен данък в твърд размер, предложението е размерът, който е в сила до края на 2007 г. да бъде минималният, а максималният да бъде 2 пъти по-висок от него.
Групирането и зонирането, свързано с патентните дейности, не се съдържат вече в закона. Такива ще могат да бъдат създадени от общинския съвет.
С оглед диференциране на размера на данъка според местоизвършването на патентната дейност, законопроектът предлага при определяне размера на данъка общинският съвет да се съобразява със следните критерии:
" местоположение на населеното място;
" вид на населеното място с оглед на това дали е с местно или национално значение;
" брой на населението и големина на населеното място;
" стопанско значение на населеното място;
" сезонен или постоянен характер на дейността;
" икономическо състояние на населеното място.

За 2008 г. размерите на местните данъци трябва да бъдат определени до 29 февруари. До тази дата общинският съвет е необходимо да приеме наредбата, с която те се определят. Ако това не стане в посочения срок през следващата година съответната община ще събира местните налози по минималните нива, заложени в закона, а патентен данък - по размерите, които са в сила през 2007 г.
През следващата година ще бъде въведено пропорционално данъчно облагане на доходите на физическите лица. Ще има единна ставка от 10% без необлагаем минимум за всички видове доходи, без значение на размера им, предвиждат измененията в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Новата система на облагане ще запази нормативно признатите разходи в размери 10%, 25% и 40%:
" 10 на сто за доходи от участие в управителни и контролни органи на предприятия;
" 25% за доходите от свободни професии и на граждански договори;
" 40% за доходи от продажба на произведени или непреработени продукти от селското, горското, ловното и рибното стопанство; за авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори, както и за изпълнения на артисти; доходи за упражняване на занаят, които не се облагат от патентен данък по реда на ЗМДТ.

Ставката от 10 на сто е единна за всички данъкоплатци и за всички видове доходи, с изключение на доходите от стопанска дейност на едноличните търговци, за които предвижданата ставка е 15 на сто. По-високият й размер е поради това, че ЕТ не разпределят дивидент. Въз основа на това и с цел постигане на равнопоставеност при данъчното облагане на доходите на ЕТ и доходите от участие в търговски дружества на съдружници/акционери, е предложена ставка за облагане на дохода на ЕТ близка до ефективната ставка за съдружниците/акционерите. От 15% на 10% е намален размерът на ставката за авансовите вноски, които физическите лица са задължени да правят през годината, при запазване на 15 на сто данък за авансовите вноски на ЕТ.
С промените в ЗДДФЛ ще отпаднат данъчните облекчения за деца и за дарения. Остават намаленията за задължителни осигурителни вноски и данъчните облекчения за допълнително доброволно осигуряване и застраховки "Живот". Запазено е и данъчното облекчение за хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност като двойният размер на необлагаемата годишна данъчна основа е заменен с абсолютна стойност 5820 лв. годишно или 485 лв. на месец.
През следващата година се запазва 10% ставка на корпоративния данък. Данък печалба у нас е най-ниският сред страните от ЕС и стимулира увеличаването на инвестициите и конкурентоспособността на икономиката. Данъкът върху дивидента да бъде намален от 7 на сто на 5%, е записано в предлаганите изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Промяната е в съответствие с провежданата през последните години политика на намаляване на преките данъци. По-ниската ставка ще доведе до увеличаване на възвръщаемостта от направените инвестиции, което от своя страна ще насърчи вложенията в икономиката.
Промените в ЗКПО предвиждат малките предприятия (с нетни приходи от продажби за предходната година, който са до 100 хил. лв.) да не правят авансови вноски. Те ще внасят корпоративния си данък еднократно до 31 март на следващата година. Очаква се от облекчението да се възползват около 146 000 малки предприятия, включително и едноличните търговци. Невнасянето на авансови вноски ще доведе до намаляване на попълваните платежни нареждания от малките предприятията и до значително ограничаване на плащаните от тях банкови такси при превеждане на суми към бюджета. С изменението не само ще се спестят средства и време от данъкоплатците, но и ще се улесни администрирането на данъка от Националната агенция за приходите.
Законопроектът предвижда мобилните телефони, които са заведени като дълготрайни активи (с цена над 500 лв.) да се амортизират за данъчни цели за 2 години. Предложената промяна е въз основа срока за амортизация за данъчни цели да съответства на реалния срок на ползване на телефонните апарати.
От следващата година се предвижда изменение на данъчната основа за облагане на хазартната дейност от тото, лото, лотарии и залагане върху резултати от спортни състезания. Предложението е при определяне на данъчната основа да се приспадат изплатените печалби за съответните игри. Определената по този начин данъчна основа ще се доближава до реализирания финансов резултат от организаторите на хазартна дейност, което ще доведе до по-справедливо данъчно облагане. Също така трябва да се отчете бързото развитие на интернет залаганията. Данъчната ставка за лотариите се изравнява със ставката за тото, лото и залагане върху резултати от спортни състезания.
С оглед достигане на минимално изискуемите нива на ЕС, акцизът на цигарите през 2008 г. ще бъде повишен с 33% , като останалите две стъпки със същия процент ще бъдат направени съответно през 2009 и 2010 г. Плавното нарастване на акциза се предприема с цел избягване на резки увеличения на цените на цигарите и намаляване на инфлационния натиск в страната.
Промените в Закона за акцизите и данъчните складове предвижда ставката за цигарите ще бъде повишена от 6,50 лв. за 1000 къса + 54% от продажната цена на 14,50 лв. за 1000 къса + 54% от продажната цена. През следващата година нараства специфичният компонент от акцизната ставка, а пропорционалният се запазва. С изменението кутия цигари ще поскъпне с около 55 стотинки.
В съответствие с договорения с Европейската комисия график за промени в нивата на акцизните ставки през 2008 г. се предвиждат следните изменения:

" за безоловния бензин акцизът ще бъде увеличен от 635 лв. за тон на 685 лв./т;
" за газьола от 535 лв./т на 600 лв./т;
" за керосина от 485 лв./т на 535 лв./т;
" за кокса и въглищата от 0,30 лв. за 1 гигаджаул на 0,40 лв. за гигаджаул топлотворна способност;
" за електрическа енергия за стопански и административни нужди от 1 лв. за мегават час на 1,20 лв. за мегават час.

С промените в закона се предлага намалено облагане на смесите с биогорива: смесите на бензин и биоетанол, или смесите на газьол и биодизел, в които съдържанието на биогоривото е от 4% до 5% включително, ще се облагат с намалена ставка, която ще бъде с 3% по ниска от стандартната ставка - от 685 лв. на 664 лв. за бензин и от 600 лв. на 582 лв. за дизелово гориво.За прилагане на намаленото облагане е задължителна нотификацията пред Европейската комисия и до произнасянето й с положително решение, намалените ставки на практика не следва да се прилагат съгласно изискванията на европейското законодателство в областта на държавните помощи.
През 2008 г. ще отпадне акцизът за кафе и екстрактите от него. Тези продукти не са акцизни стока в повечето европейски страни, поради което настоящото им облагане поставя в неравностойно положение българските производители. Запазват се действащите в момента ставки за пивото и спиртните напитки.
Старите коли, които са били в страната като временен внос в момента на присъединяването ни към ЕС, ще бъдат освободени от ДДС. Условията за това са автомобилите да са регистрирани за свободно обръщение в рамките на Общността, да са с първа регистрация не по-късно от 31 декември 1998 г. и дължимият за тях налог да бъде не по-голям от 100 лв., предвиждат промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) .
През следващата година се запазва 20% ставка за данъка върху добавената стойност. Предлаганите изменения в ЗДДС са свързани основно с хармонизиране на нормативната база с новата Директива 2006/112/ЕО. С измененията се определя мястото на изпълнение на доставка на услуги по оценка, експертиза и работа върху движими вещи и посредническите услуги. Създадена е преходна разпоредба, с която се освобождават от данък превозни средства при декларирането им за свободно обръщение, при спазване на следните условия:
" превозните средства са били под режим временен внос с пълно освобождаване от митни сборове, към датата на присъединяване на страната към ЕС;
" към датата на декларирането им за свободно обръщение са под същия митнически режим;
" датата на първата регистрация на превозните средства е не по-късно от 31 декември 1998 г. и размерът на данъка е не по-голям от 100 лв.
С измененията в ЗДДС е създадена и възможност Щабът на върховното командване на Северноатлантическия договор да се ползва от освобождаване от ДДС при внос и при доставки на територията на страната. Досега такава възможност съществуваше само за въоръжените сили на страните-членки на Северноатлантическия договор.

Предлаганите от правителството изменения и допълнения в данъчните закони са публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите - www.minfin.bg, в сектор "Документи".

 

 


Сходни връзки

От 2008 г. общинските съвети могат сами да определят размера на местните данъци и такси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди