изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:21 EET
ДА ПОМНИМ, ЧЕ ОТ ДОБРУДЖА ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ    
ИнтервютаПред “Нова добруджанска трибуна” - Димитър Михайлов – кмет на община Генерал Тошево

 

- Г-н Михайлов, посрещате Деня на Генерал Тошево – 8 ноември, с нов кметски мандат. Сега, след като страстите от изборите утихват, ще посочите ли с какви успехи общината посреща празника?

- Най-сериозният ни успех през мандата беше постигнатата финансова стабилизация на общината. Вие знаете, че наследихме дълг, равен на 97 на сто от годишните приходи. В продължение на 14 месеца общината беше с блокирани сметки. Днес това е само спомен. Сега разполагаме с достатъчно средства, за да посрещнем зимата и да осигурим  съфинансирането на всички спечелени проекти, както и да разрешим социалните си ангажименти. Освен това, намалихме безработицата с 50 процента. Бяха реализирани много проекти, които дават нов облик на града и общината. Ремонтирахме 32 кметства, 18 читалища, 3 селски здравни служби, 10 училища и детски градини, възстановихме три обекта, свързани с Йордан Йовков, подпомогнахме ремонта на 9 църкви и 2 джамии. Подменени бяха водопроводи, беше направено разширение на канализационната мрежа. Асфалтирахме улици, изградихме нови паркинги, създадохме множество нови зелени площи. Днес това се вижда и оценява от всеки човек. 

-          Какви са основните проекти за развитието на община Ген. Тошево през следващите години?

-          През следващия мандат екипът на общинска администрация ще постави като акценти по-нататъшно подобряване на техническата инфраструктура на града и общината ни, и второ – разкриване на работни места в общинската икономика. И по двата акцента досега имаме сериозни постижения. Условията ни  ще бъдат в края на започналия вече мандат да имаме сериозно работеща общинска икономика с намалена безработица до 7-8 процента, както е в развитите европейски страни. 

-          След влизането на България в Европейския съюз и като община, граничеща с Румъния, как Ген. Тошево успява да се интегрира в Европейската общност?

-          През изтеклия мандат реализирахме няколко т.нар. “меки проекти”. В резултат на тях ние постигнахме добър административен капацитет. За настоящия мандат ще разработим и реализираме повече сериозни проекти по възстановяване на транзитната, транспортната инфраструктура, екология, бизнес кооперирането, културата, туризма и други. 

-          Ясно е новото политическо пространство. Какви са надеждите Ви за успешна работа на Общинския съвет и кметския екип в интерес на община Ген. Тошево?

-          Резултатите от местните избори до голяма степен се изкривяват от наложилата се практика за купуване на гласове. Едрият бизнес доказа себе си през 1999 г., когато калкулира и закупи властта. Две години по-късно и той заедно с всички хора понесе неудачите на този вот. На тези избори неговите представители не участваха. Купуваха други. Това изкриви, но не можа да обърне насоките във вижданията на избирателите. Предстои много интересно структуриране на Общинския съвет. Надявам се съветниците да направят най-удачния избор. 

-          Какво свързва Димитровден, който се чества на 8 ноември по стар стил, и празника на община Ген. Тошево?

-          В нашата община основен поминък е земеделието. От стари времена по Димитровден се приключва стопанската година. Този празник е чудесен повод за равносметка на постигнатите резултати в селското стопанство и пътищата за внедряване на нови производства. Смятам, че на празника на града ни ние, генералтошевци, ще отдадем нужното внимание и на най-големите добродетели на Добруджа – трудолюбие, почтеност, обич към земята и животните, състрадание, човечност и преклонение пред красотата, така чудесно отразени в творчеството на  писателя Йордан Йовков.

-          Използвам случая да Ви честитя именния ден с пожелание за дълголетие, здраве и успехи. Какво ще пожелаете Вие на жителите на община Ген. Тошево за празника?

-          Благодаря за поздравите. Позволете ми чрез вашия вестник да поздравя всички жители и гости на град Генерал Тошево с празника, да им пожелая здраве, успехи и да помнят, че от Добруджа започва България.

Интервюто взе

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ДА ПОМНИМ, ЧЕ ОТ ДОБРУДЖА ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди