изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:27 EEST
ХЛЯБЪТ В ДОБРИЧ СТИГНА ЕДИН ЛЕВ    
НовиниОт вчера цената на хляба в Добрич на един от най-големите производители у нас “Добруджански хляб” е вдигната с 10 процента. Така 700 грама от най-масовият хляб “Нашенски” вече се продава за 90 ст. Левче струва от вчера луксозният "Добротица".

Друг хлебопроизводител от Каварна е вдигнал цените още преди две седмици. Цената на баничките в Добрич също скочи с 10 стотинки и вече се продава по 80 вместо досегашните 70 стотинки.

Депутатът Енчо Малев, чиято семейна собственост е хлебозаводът в Добрич коментира, че въпреки увеличението, все още в Добрич се яде най-евтин хляб в страната. "За това увеличение се говори от 35 дни. Досега цената се задържаше изкуствено. Масово в страната хлябът се търгува за 1.15-1.20 лв. Ако най-грубо се спази схемата за производство на хляб в съотношението пшеница:брашно:хляб - 1:2:4, то при тези цени на пшеницата и брашната картинката за производството на един 700-грамов хляб е следната 0.60 лв.:1.20 лв.:1.68 лв. Или крайният продукт - хлябът, трябва да струва 1.68 лв. За мен обаче това са непостижими нива и реално проблемите идват и от многото сива икономика в сектора" - разказа Е. Малев. Той добави, че няма воля да бъде ограниченa сивата икономика от страна на правителството. "Многократно съм предлагал да бъде въведена диференцирана ставка от 10 % ДДС за някои хранителни продукти от първа необходимост, сред които е и хлябът. Така например в Гърция ДДС на пшеницата е едва 9 %, а в Турция пшеницата и хлябът се облагат с 1 % ДДС. Въвеждането на една такава диференцирана ставка няма да спре сивата икономика, но до голяма степен ще я ограничи и ще я намали до 10-15 %" - прогнозира още депутатът. Той очаква да има снижение на нивата на цените на тон хлебно зърно, тъй като производителите тепърва започвали да изкарват по-големи количества зърно на пазара. Малев допълни, че сега сделки се сключват на нива от 600 лв. с ДДС за тон пшеница.

От колеги разбрах, че вече мелниците в страната не искат да плащат по 500-520 лева без ДДС за тон пшеница. Дори отказват договорени вече количества, коментира пред НДТ арендаторът и член на ръководството на Асоциацията на зърнопроизводителите в България Кирил Жендов. В момента големите изкупвачи предлагали цени от 480 лева без ДДС за тон. Цената на пшеницата започна да пада, а в същото време цената на хляба продължава да се вдига, добави той. Според него, проблемът за зърнопроизводителите ще бъде и от това, че цените на пшеницата падат, а цените на торовете предстои да се увеличат от 1 декември.

Екип на НДТ

 


Сходни връзки

ХЛЯБЪТ В ДОБРИЧ СТИГНА ЕДИН ЛЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди