изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:13 EEST
Ирак ще изплати 360 милиона долара на България    
Новини

София. 360 млн. американски долара ще получи България от Ирак за уреждане на дълговите взаимоотношения между двете страни. България е първата страна, която постига споразумение за уреждане на вземанията си чрез еднократно плащане, в брой.



Това стана ясно на пресконференция в Министерство на финансите, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
В края на 2004 година Ирак подписа меморандум с кредиторите от Парижкия клуб за редуциране на своите официални дългове по схема: 80% опрощаване на потвърдените дългове и разсрочване на останалите 20% за 23 години с шестгодишен гратисен период. В споразумението на Ирак с кредиторите от Парижкия клуб е включена стандартна клауза за равностойно третиране на всички кредитори.
Схемата за редуциране и разсрочване на дълга на Ирак не са приложили САЩ, Малта, Словакия и Кипър, които напълно са опростили вземанията си.
На 8 ноември 2007 г. правителството одобри двустранно споразумение между Република България и Република Ирак. С него се уреждат български вземания от Ирак в размер на 1.860 млрд. щ.д. (в т.ч. главница - 1.259 млрд. щ.д. и лихви – 601 млн.щ.д. до 2004 година), произтичащи от междуправителствени споразумения и протоколи, сключени преди 1989 г. За целите на споразумението бе постигната обвързана договореност между актуализираната оценка на българските вземания от Ирак, чрез допълнително начисляване на лихви за забава, и коефициента за директно изплащане на задълженията на иракската страна. В този смисъл, иракската страна прие нов актуализиран размер на задълженията си общо в размер на 3.51 млрд.щ.д., а българската страна прие коефициент на директно изплащане на дълга 10.25 цента за долар.
Условията, договорени в двустранното споразумение, са в рамките на споразумението на Ирак с кредиторите от Парижкия клуб. Те предвиждат през 2008 година, иракската страна да заплати еднократно на България 360 млн. щ.д., което е приблизително една трета от главницата на дълга.
 


Сходни връзки

Ирак ще изплати 360 милиона долара на България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди