изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:20 EEST
ПРЕДСТАВЯТ ДИАДЕМАТА НА ПРИНЦЕСАТА ОТ КАЛИАКРА В НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА    
НовиниЗлатната диадема, която бе открита при разкопките на нос Калиакра това лято ще бъде включена в изложба на Националния археологически музей. В нея ще бъдат включени най-ценните находки, открити от археолозите тази година. Сред тях и други златни находки. Изложбата е под наслов "Българска археология 2007". Тя ще бъде организирана от Националния археологически музей съвместно с Министерството на културата. Такава изложба се организира за първи път. В нея ще се включат най-ценните експонати от различи музеи в страната. Изложбата ще бъде открита на 20 декември. След края й златната диадема ще пристигне в Каварна, заедно с другите находки от това лято, които вече са реставрирани. Предстои всичко, открито на нос Калиакра през последните две години да бъде изложено в Историческия музей в Каварна.

Спопред ст.н.с. Бони Петрунова, 2007 г. е най-успешната година на археологически проучвания за екипа, който работи на нос Калиакра. Разкрити бяха нови пластове, които дават изключително ценна информация за историята на Калиакра. Археолозите откриха некропол, в който има гробове от елинистичната епоха до ХV век, т.е. от времето когато там е била последната българска столица тази на деспот Добротица. За Бони Петрунова находките от това лято са важни не защото беше открито злато, а защото то е великолепен накит за глава, намерен върху черепа на млада жена, която най-вероятно е била болярка или принцеса. Накитът е от изящни сребърни пластини с богата позлата и златни мъниста. Датировката е XIII - XV в. Археолозите намериха и бронзов пръстен с родов знак на него, което означава, че младата жена е произхождала от знатен родът. Заедно с този гроб, са разкрити и 3 нови гробници, в които са намерени над 100 находки. Сред тях са сребърна фиала, метални колани, сребърни простен и обеци, както и голямо количество средновековна керамика с монограми, животински и човешки изображения.
Последните два сезона на разкопките на нос Калиакра - през 2006 и 2007 г. археолозите отчитат като най-успешни. Те дават основание да се преосмисли функциите на подградието или предградието на крепостта Калиакра. Археологическите находки са потвърдили нещо, което само се е предполагало. А именно, че Добротица е имал собствена монетарница на самата Калиакра. При разкопките през последните две лета са намерени изключителни, много интересни негови монети. Това са бронзови монети. Те са уникални с това, че няма други такива намерени. Бони Петрунова не се наема да коментира колко би струвала една такава монета по световните аукциони. Казва, че за нея те са безценни.
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ ДИАДЕМАТА НА ПРИНЦЕСАТА ОТ КАЛИАКРА В НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди