изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:40 EET
Сондата "Селена" представи снимки на Земята    
ЛюбопитноЯпонската агенция за изследване на космическото пространство /ДЖАКСА/ представи първите видео снимки с висока дефиниция на Земята, направени със специална камера на борда на сондата "Селена", която в момента е в орбита около Луната, съобщи Франс прес.

В долната част на снимките се вижда релефната лунна повърхност, а в далечината се забелязва Земята. Гледката напомня постепенното издигане на Слънцето над хоризонта след сутрешния изгрев.

Снимките с толкова високо качество станаха възможни благодарение на съвместните усилия на ДЖАКСА и компанията NHK, разработила специалната камера. "Селена", известна още с названието "Кагуя", бе изстреляна на 14 септември с японска ракета Н-2А и в началото на октомври застана на лунна орбита, след като безпроблемно извърши няколко маневри, представени като много деликатни от изследователите от ДЖАКСА.

Сондата постепенно се доближи до лунната повърхност, за да се стабилизира на кръгова орбита за наблюдение, на около 100 км от естествения спътник на Земята. Наблюденията обаче ще започнат едва през декември, след като приключат техническите тестове.

Ще пристъпим към изпробване на различните уреди на сондата, като тестовете ще продължат до средата на декември и едва след това ще навлезем в етапа на наблюденията, поясниха от ДЖАКСА.

Мисията трябва да продължи една година и е представена като най-амбициозния лунен проект след американските програми "Аполо" през 60-те и 70-те години на миналия век насам. БТА

 


Сходни връзки

Сондата "Селена" представи снимки на Земята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди