изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 06:18 EET
Късната вечеря е пряк път към различни заболявания    
ЗдравеПочти всеки знае поговорката, която ни съветва: "Вечерята дай на своя враг". Специалистите също винаги подчертават, че обилната вечеря преди сън е изключително вредна и е прекия път към най-различни заболявания.

Предназначението на храната на първо място е да дава "строителен материал" за нашите тъкани и да снабдява организма с енергия.

За съжаление в менюто на съвременния човек преобладават лесно усвояваните въглехидрати. Те бързо се разграждат в кръвта и повишават нивото на кръвната ни захар.

Ако след хранене човек се движи (при това активно), цялата тази "захар" се усвоява от мускулите. Но ако след обилната вечеря човек си легне, "заспиват" и мускулите, а това означава, че глюкозата постъпва в черния дроб, където под въздействието на ферментите се превръща в мазнини.

Тези мазнини се разпределят по целия организъм и се наслагват в различни части на тялото, но най-вредното е, че те предизвикват затлъстяване дори на вътрешните органи. След това като правило възникват заболявания като захарен диабет, хипертония, атеросклероза.

Работещите хора обръщат твърде малко внимание на режима на своето хранене. Сутрин на повечето от тях не им се яде, а и не могат да отделят време. Обядът също не се състои от пълноценната за организма храна и прибирайки се вечер у дома човек най-после се нахранва до насита. След което веднага заспива. Това обаче означава, че дванадесетопръстникът, в който има твърде много храна, вече не произвежда веществата, необходими за придвижването на храната по стомашно-чревния тракт. Така вечерята остава с нас до сутринта!

Дванадесетопръстникът "спи", но в останалите органи е възникнал проблем - храната подава сигнал на жлъчката, че тя трябва да започне изработването на секрет за преработката на храната. Събужда се и задстомашната жлеза, която започва да произвежда ферменти, разграждащи белтъчините, мазнините и въглехидратите.

Така късната вечеря води и до влошаване на съня.

zdrave.bg

Лукът забавя процесите на стареене

Правила за поддържане на плосък корем

Зеленият чай решава проблемите с кожата

Пийте до 5 чаши кафе дневно

Виното защитава зъбите

Измислиха ваксина срещу високо кръвно

 


Сходни връзки

Късната вечеря е пряк път към различни заболявания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди