изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:14 EEST
МАЙКА НА ШЕСТ ДЕЦА ПОСРЕЩНА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН БЕЗ ТОК И ВОДА    
НовиниВ отчаянието си, в деня, когато навърши 36 години Даниела Иванова се качи, заедно с други живеещи в бившето студентско общежитие в Добрич, на покрива на осеметажната сграда, за да изрази своя граждански протест и да търси съдействие от властите

Даниела Иванова е на 36 години, а съпругът й Ивелин Иванов е година по-възрастен. Имат шест деца. Най-големият Калоян е на 15 години. Следват го Добромир - на 13 г., Геновева е на 11 г., Ралица - на 6 г., Александра - на 4, а най-малкият Божидар вчера навърши година и три месеца. Преди години отишли да живеят в родното село на Даниела Василево. Когато съпругът останал без работа, през 2005 г. се преместили в Добрич. Можели да си позволят наема само в бившето общежитие на Медицинския университет - Варна. Там имат две стаи. Петте по-големи деца спят на едно легло, защото в жилището няма място за повече. В началото Даниела работела на две места - като камериерка в общежитието до 17 часа, а след това отивала да работи и в заведение. Таткото също работел, но когато вместо заплата започнали да му плащат само по сто лева аванс, си потърсил друга работа. Сега работи в  транспортна фирма. Мизерията се настанила трайно в семейството им, когато се родил малкият Божидар. От общината им отказали квартира, тъй като не били живяли достатъчно дълго в Добрич, а и личната карта на Даниела била издадена в Ген. Тошево. Обяснява, че през зимата осемчленното семейство преживява с около 400 лева. През лятото съпругът й получавал по-високо възнаграждение от заработка, но през зимата било най-трудно, обяснява многодетната майка. Още повече, че след като малкият навършил годинка, тя вече не получава майчинство. Оказало се, че не могат да получават и социална помощ, тъй като трябвало месеченият им доход да е не повече от 300 лева, обяснили социалните работници на Даниела. Казва, че е търсила помощ от много фондации, но я отпращали с обяснението, че не са само те. Мобилните ни телефони - моят и на мъжа ми са заложени, телевизорът ни също, обяснява жената. Децата тръгнали на училище със стари и вече на места прокъсани дрехи, които им стискат, но пари за нови няма. Най-големият Калоян е навършил 15 години, но още нямал лична карта, защото семейството не може да задели поне 15 лева за издаването й. От БЧК им отпуснали еднократна помощ от 100 лева и продукти от първа необходимост, но те бързо свършили. Живеем ден за ден, разказва майката. Признава, че тя и съпругът й често са си лягали гладни, само за да има за децата. Даниела е много благодарна на работещите в близкия магазин, които й позволяват да взема на вересия. Постоянно им дължа пари, макар да се старая да вземам само хляб и мляко, разказва жената. Облекчение й е само това, че по-големите деца през деня посещават Дневен център към Евангелско-методистката църква.
Върхът на отчаянието за осемчленното семейство обаче настъпил, когато в средата на ноември сградата, в която живеят, останала без ток и вода - по искане на Медицински университет  - Варна, тъй като събираните в продължение на година и половина от живеещите в блока около 80 семейства такси за ток и вода не са внесени. Както НДТ вчера писа, живеещите в блока са подали сигнал до прокуратурата още през юли. Оказва се, че за ръководството на учебното заведение настанените в бившето общежитие са самонастанили се. Щом е така, на какво основание в продължение на година и половина ни събираха таксите за ток и вода, пита Даниела.  Отчаянието на живеещите в общежитието стигна върха си, когато точно в началото на зимата 130 души, сред които близо 60 деца, включително и двумесечно бебе, бяха оставени по искане на МУ без ток и вода - с аргумента, че не са платени дължими суми. Седмица по-късно повечето от живеещите там бяха болни, а блокът имаше опасност да се превърне в огнище на епидемия. Затова в първия снежен ден отчаяните майки се качиха на покрива на осеметажния блок, за да искат някой да ги чуе. Сред тях бе и Даниела. Докато тя бе на протеста, малкият Божидар бе заедно с други невръстни деца в едно от малкото жилища в блока, където се отопляват с дърва и бе топло. 
"Повече от седмица сме само на суха храна. Няма с какво да измием съдовете. Децата ходят с едни и същи дрехи. Няма с какво да ги изпера, а за смяна вече не останаха. Малкия го трием с мокри кърпички" - обясни Даниела. Цял ден не бе пила вода, за да остане от 10-литровата туба с минерална вода, която купили предната вечер - за децата, когато се върнат от детска градина и училище. Предните дни Ивелин ходил с туби до съседни къщи и  приятели да пълни вода, за да могат през почивните дни да поизмият и изкъпят доколкото е възможно. Но прането в банята бе събирано от четири дни. Децата учели на свещи. Чисти съдове в жилището нямаше. Така майката на шест деца посрещна 36-ия си рожден ден - на тъмно, без вода и без пари за торта, на покрива на осеметажното общежитие - в очакване някой да ги чуе.
След намесата на областна управа и кметство все пак вечерта на рождения си ден тя можа да посвети на миене и пране, тъй като водата и токът бяха пуснати. Поне засега. Даниела обаче не знае какво ще бъде бъдещето им след това, ако не се намери вариант да бъдат официално настанени с постоянна заповед в общежитието. Дори да сме постоянно без ток и вода, пак трябва тук да останем, защото няма къде да отидем, казва отчаяната майка на шест деца.
И да не бъде това просто още една разказана тъжна история, екипът на "Нова добруджанска трибуна" се обръща към добричлии, които вече са доказали, че са хора с щедри сърца - нека се опитаме да помогнем на Даниела и на нейното семейство. Нейните 6 деца нямат вина нито за недоразуменията със сградата на бившето Студентско общежитие, нито с незнайно къде изчезналите /внесени или не/ средства за ток и вода, нито дори с икономическата обстановка в страната и странното законодателство, според което, ако имаш доход от 300 лева, нямаш право на помощ, независимо, че си имал дързостта да родиш и да се опитваш да възпитаваш - на ръба на мизерията, цели 6 българчета.
 


Сходни връзки

МАЙКА НА ШЕСТ ДЕЦА ПОСРЕЩНА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН БЕЗ ТОК И ВОДА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МАЙКА НА ШЕСТ ДЕЦА ПОСРЕЩНА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН БЕЗ ТОК И ВОДА
Автор: Anonymous да 2008-02-01 @ 06:58 EET

едва ли някой ще се отзове такава ни е държавата че няма чак толкова добри хора дано някой им подаде ръка но ще е цяло чудо  хората с пари не обръщат внимание на такива семейства те си гледат кефа


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди