изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:00 EEST
ЗАМ.-ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР: В ДОБРИЧ И ЛЕВСКИ ИМА ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ    
НовиниОбщо 179 сигнала и жалби са подадени в прокуратурата за двата изборни дни, образувани са 13 досъдебни производства, съобщи зам.-главният прокурор Камен Ситнилски в интервю за БНР вчера, съобщиха електронни медии.
На първия тур на местните избори сигналите са били 118, а образуваните досъдебни производства - 11. Това показва, че в изборния ден на балотажа сигналите и образуваните досъдебни производства са били много по-малко и нарушенията са били по-малко, защото и изборите се провеждаха в по-малко населени места, каза Ситнилски.
Той уточни, че образуваните досъдебни производства са предимно по текста от Наказателния кодекс за купуване на гласове - за това, че някой е предлагал или давал пари или други материални средства, за да мотивира някого да даде своя глас за определен кандидат.
Ситнилски потвърди, че хора, за които е имало сигнали, че купуват гласове, в деня на изборите са били задържани и пуснати чак в края на изборния ден.

Например в Благоевград, по силата на една разпоредба на Закона за МВР, тези лица бяха повикани в полицията и там бяха предупредени, че ако извършат тези действия, които се готвеха да извършат, а именно да купуват гласове, те вършат престъпления, каза зам.-главният прокурор.
Във Варна и в някои други градове ние разпоредихме да се извършат проверки и на източниците на средства, които са били раздавани на някои граждани, каза Ситнилски и добави, че данъчните проверки продължават.
Зам.-главният прокурор съобщи, че на някои места вече има повдигнати обвинения, като даде за пример Добрич и Левски.
"Колкото и да ни е трудно с тази нормативна уредба и със събирането на доказателства, аз съм сигурен, че ние ще докажем престъпления. Що се отнася до осъждането - това просто не може да стане.
Предвидените наказания в Наказателния кодекс са до три години лишаване от свобода и пробация, което според чл.78 а от Наказателния кодекс във всички случаи се заменя с административно наказание" - обясни Ситнилски. Той отбеляза, че във връзка с бъдещите промени на Наказателния кодекс, е необходимо да се предвидят квалифицирани състави на повторност, т.е. този, който повторно е извършил такова престъпление - купуване на гласове, да бъде наказван с по-тежко наказание, например до 5 години лишаване от свобода, и тогава няма да има възможност неговото наказание да се заменя с административно.
 


Сходни връзки

ЗАМ.-ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР: В ДОБРИЧ И ЛЕВСКИ ИМА ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди