изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:38 EEST
ДОБРИЧ ПОЧИТА ЖЕРТВИТЕ НА МАСОВИЯ ГЛАД В УКРАЙНА    
НовиниПанихида в памет на жертвите на Голодомора в Украйна ще бъде отслужена утре от 8.00 часа в храм "Света Троица". Заупокойната литургия се организира от Община Добрич, Българо-украинското дружество в града и архиерейското настоятелство. Тя е по повод 25 ноември - Денят, в който Украйна почита паметта на жертвите на Голодомора, информират от кметството.

Голодомор е масов глад в Съветска Украйна през 1932 -1933 година. Най-драматични са събитията през пролетта на 1933 година, когато в Украйна от глад са умирали почти 25 хиляди невинни украинци ежедневно. Това е една от най-тежките национални катастрофи в украинската история с няколко милиона жертви. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин. Към днешна дата Голодоморът от 1932-1933 г. е признат за геноцид от държавните глави, правителствата или парламентите на 45 държави по света, сред които Украйна, Аржентина, Австралия, Азербайджан, Белгия, Бразилия, Канада, Естония, Грузия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Перу, Полша, Испания, САЩ и Ватикана. Близо 100 украинци живеят на територията на област Добрич. От 17 февруари 2004 години в Добрич е създадено българо-украинско дружество, с цел да задълбочи приятелските взаимоотношения между двете държави. Вече трета година дружеството води активна политика за подпомагане на украинските граждани в област Добрич и развитие на българо-украинските отношения.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ПОЧИТА ЖЕРТВИТЕ НА МАСОВИЯ ГЛАД В УКРАЙНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди