изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:19 EEST
ОБЗОР: ЧЕТИРИМА ОТ ТЕРВЕЛ ИЗГОРЯХА КАТО ФАКЛИ ПРИ КАТАСТРОФА    
Ред и сигурност

Кметството в Тервел обяви тридневен траур. В деня на погребението “Пластхим” спря работа

Тежката катастрофа по пътя Добрич - Тервел е станала на стотина метра след село Подслон. При нея  автомобилът “Фолксваген Джета”, в който са пътували четиримата, е излязъл от пътното платно и се блъснал в крайпътно дърво. От удара колата се възпламенила. Тя е изгоряла до ламарина. Овъглени са и четиримата пътници в нея, бе първата информация, която НДТ научи. След това разбрахме, че по оперативни данни на полицията, загиналите са Ивайло Жеков на 26 години, Любомир Тодоров - на 29, 34-годишната Любка Пенчева и 39-годишната Звезда Миткова. Колата е била собственост на Ивайло. Четиримата работели в завод “Пластхим” в Тервел.



 На 23 ноември 2007 година, около 4.20 часа, по главен път Добрич -  Тервел, в района на разклона за село Подслон, община Добричка, възниква тежко пътно-транспортно произшествие, при което лек автомобил “Фолксваген Джета”, след като напуска платното за движение, се удря в крайпътно дърво и се самозапалва. Пожарът е потушен от дежурен екип на РС ”ПБЗН” - Тервел. В резултат на тежкия пътен инцидент на място са загинали пътуващите в лекия автомобил четири лица. Местопроизшествието е посетено от дежурно-следствена оперативна група на Второ РПУ-Добрич. Причините, довели до възникването на пътно-транспортното произшествие, са в процес на изясняване. Образувано е досъдебно производство, съобщи в петък областна дирекция “Полиция”. По-късно бе оповестено, че са идентифицирани четиримата загинали и те са на възраст между 26 и 39 години.

Тежката катастрофа по пътя Добрич - Тервел е станала на стотина метра след село Подслон. При нея  автомобилът “Фолксваген Джета”, в който са пътували четиримата, е излязъл от пътното платно и се блъснал в крайпътно дърво. От удара колата се възпламенила. Тя е изгоряла до ламарина. Овъглени са и четиримата пътници в нея, бе първата информация, която НДТ научи. След това разбрахме, че по оперативни данни на полицията, загиналите са Ивайло Жеков на 26 години, Любомир Тодоров - на 29, 34-годишната Любка Пенчева и 39-годишната Звезда Миткова. Колата е била собственост на Ивайло. Четиримата работели в завод “Пластхим” в Тервел. Когато разговаряхме със собственика на завода Айдън Фаик, той все още не бе получил официална информация от полицията, че четиримата загинали са именно негови работници. Но каза, че въпросните лица са работели в цех “Политекстил 2” на завода.  Обясни, че смяната в цеха свършва в 22 часа. Каза, че са много съвестни работници. Никога не са създавали проблеми. Добави, че фирмата подпомага семействата им.

Според наша информация, четиримата колеги - след завършване на смяната, отишли да се почерпят в заведение в Тервел. Напуснали го към 0,30 часа в петък. След това потеглили за Добрич - за концерт на фолк-певица. Няма информация дали са посещавали и други дискотеки. Знае се, че последно са били в “Планета Пайнер”, където същата вечер концерт е имала фолк-звездата Гергана. От персонала на заведението обясниха за НДТ, че тя започнала да пее към 1 след полунощ и с прекъсвания изпълненията й продължили до към 5,15 часа. Компанията от Тервел не е дочакала края и е потеглила обратно. Все още няма информация пили ли са и колко алкохол.

Малко след излизане от село Подслон шофьорът е изгубил контрол върху автомобила, той напуснал пътното платно и се блъснал челно в дърво. Предполага се, че на правия участък е карал с висока скорост. Още повече, че през нощта пътят не е натоварен. Възможно е на пътя да е имало и заледяване и в резултат на това колата да е поднесла. Не се изключва възможността шофьорът да е употребил и алкохол, но такова нещо може да се докаже едва след съдебните експертизи.

Научихме, че горящият автомобил е бил забелязан от пътуващи в друга кола по същия път. Най-вероятно тя е пътувала на по-голямо разстояние, защото пътуващите в нея не са били непосредствени свидетели на инцидента. Те видели не горящата кола. Когато спрели и опитали да помогнат, стъклата на колата са започнали да хвърчат, а огънят още повече се разгорял. Затова се обадили в пожарната. Не са забелязали някой от четиримата в колата да е жив и да прави опити да излезе от горящия автомобил. Предполага се, че от удара са получили сериозни контузии и не са могли да реагират при възпламеняването на автомобила. Сигналът в пожарната в Тервел е подаден в 4,15 часа, съобщи началникът на РС “ПБЗН” Димчо Симеонов. Отишла е една пожарна от службата на пожарната в Тервел, но колата е била в пламъци, а пътниците - овъглени. При този удар и след възпламеняването на колата, почти е нямало шанс да бъдат спасени. Още повече, че пътят нощем е слабо натоварен. Само ако пожарна се е движела непосредствено след Фолксвагена, е имало шанс за пътниците в пламналата кола, коментираха специалисти. Д. Симеонов напомни, че само през тази година броят на изгорелите пътници при пътно-транспортни произшествия е осем. Никога досега това не се е случвало. Той припомни, че само преди около пет години е имало случай, когато трима са изгорели отново при удар на автомобил в крайпътно дърво. Според Д. Симеонов,  причините за тези толкова тежки инциденти са същите, както тези за тежките катастрофи - висока и несъобразена скорост, неопитност на пътя.

В петък се наложило екипи на “Гражданска защита” в продължение на няколко часа да режат тавана на автомобила, за да се извадят овъглените скелети. Само по оцелелия заден номер на автомобила е идентифицирана колата. Разкриването на самоличността на пътниците е станало благодарение на запис от камера на бензиностанция, където колата е спряла да зареди преди инцидента.

В община Тервел бе обявен тридневен траур. Още в петък на сградата на кметството бе поставен черен флаг. С по 1000 лева кметството подпомага финансово семействата на четиримата, които изгоряха при тежката катастрофа. Непосредствено след изясняване на самоличността им, представители на общината са се срещнали с близките им, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева. Трима от загиналите - 26-годишният Ивайло Жеков, Любомир Тодоров /29 г./ и Звезда Миткова /39 г./, са били несемейни. Четвъртата жертва в катастрофата 34-годишната Любка Пенчева оставя тригодишно сираче.

Четиримата, изгорели като факли при запалването на ударилия се в дърво автомобил, бяха погребани в събота. До вчера в общината бе обявен тридневен траур и бяха отменени всички културни прояви.

Траур бе обявен в събота - в деня на погребението, и във фирмата, в която работят четиримата загинали - “Пластхим". В деня бе преустановено и производството на завода, съобщи Айдън Фаик. И добави, че вече също подпомагат семействата на загиналите.

Незапомнено много изгорели жертви от пътни инциденти има тази година в Добричка област. В началото на юли трима служители на Е.он изгоряха като факли, след като служебният автомобил "Робур" с автостълба се блъсна в светофар. Тогава на място загинаха Костадин Костадинов и Красимир Желев, а по-късно от изгарянията си почина и Мирослав Колев. Седмици по-късно при катастрофа с БМВ в с. Соколово изгоря 31-годишният шофьор Славчо Асенов.

От началото на 2007 г. в областта са станали 156 пътно-транспортни произшествия с 34 загинали и 183 пострадали, от които 67 - тежко. Броят на загиналите вече е с десетина повече в сравнение с цялата 2006 г.

Екип на НДТ

 

ВИЖ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА КАТАСТРОФАТА

 

РАБОТИ СЕ ПО НЯКОЛКО ВЕРСИИ ЗА КАТАСТРОФАТА СЪС СЛУЖИТЕЛИ НА Е.ОН

ПОЧИНА И ТРЕТИЯТ ОТ ИЗГОРЕЛИТЕ В АВТОМОБИЛ НА Е.ОН

ЧЕРЕН ФЛАГ ПРЕД РЕГИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР Е.ОН

ДВАМА ИЗГОРЯХА В ЗЛОВЕЩА КАТАСТРОФА

 


Сходни връзки

ОБЗОР: ЧЕТИРИМА ОТ ТЕРВЕЛ ИЗГОРЯХА КАТО ФАКЛИ ПРИ КАТАСТРОФА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди