изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:34 EEST
Партии печелят десетократно от преотдаване на имоти    
НовиниОсем партии са получавали приходи от преотдаване под наем на помещенията, предоставени им от държавата за партийни нужди.

Това е установил одитът на Сметната палата върху управлението на предоставеното имущество на политическите партии за 2006 г., съобщи БТА. Сред партиите, преотдавали под наем помещения в противоречие със закона са: НДСВ, СДС, ССД, "Гергьовден", ВМРО. Данните бяха представени от председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров.
Политическите партии имат право да ползват под наем имоти, собственост на общинските или областни администрации, ако са парламентарно представени или ако на последните парламентарни избори са получили над 1% от действителните гласове.
Наемите, които са плащали партиите на общината и държавата са в пъти по-ниски от тези, които са получавали като наем, каза Рада Паскова, главен одитор на Сметната палата. Например, ако за едно помещение партията е плащала наем 70 лв. на месец, то тя го е преотдавала по 700 лв., посочи Паскова.
Три партии не са декларирали приходите от наеми. 40 партии са ползвали държавни и общински помещения, без да имат право на това. 17 пък не са плащали наема си по договора си с общини или с държавата. Сред тези партии са "Атака", БЗНС-Народен съюз, БСП, ВМРО, ДПС, НДСВ, "Ред, законност и справедливост", СДС и ССД, съобщи БГНЕС. 31 договора на партии за ползване на държавни и общински помещения вече са прекратени от общо 121 договора.
Сметната палата предлага да се промени Закона за политическите партии в частта му, която задължава партиите да проверяват дали дарителите им не кандидатстват за изпълнители на обществени поръчки. Според Валери Димитров това е твърде сложно за партиите, затова изискването трябва или да се премахне или да се намери адекватен механизъм за прилагането му. Той даде за пример с декларираните от БСП дарения за 19 000 лева от седем източника. Една от фирмите е дарила 3000 лева, но е спечелила обществена поръчка за над 2 млн. лева.  dir.bg
 


Сходни връзки

Партии печелят десетократно от преотдаване на имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди