изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:57 EEST
ДОБРУДЖАНСКИТЕ ФЕРМЕРИ ИЗЛИЗАТ С ТЕХНИКА НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПЪТИЩА    
НовиниФермерите от Добричка област започват предупредителни протестни действия, обявиха вчера от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Заради отказа на управляващите да заложат в бюджета за 2008 г. средства за национални доплащания за земеделските производители те ще изкарат на 29 и 30 ноември от 10.00 часа земеделската си техника на международния път Добрич - Кардам, до граничния пункт. Там зърнопроизводителите ще изкарат около 50 трактора и комбайна. Те настояват исканията им да бъдат чути и на второ четене на бюджета да бъде включена исканата сума от министър Кабил в размер на 147 мил. лева  за създаване на ефективно и конкурентноспособно земеделие. Ако това не стане, добруджанските фермери са готови да пристъпят към ефективни протести и да обявят гражданско неподчинение. Тогава те възнамеряват да блокират международните пътища в региона. Предупрежденията си те изпратиха с нарочна декларация до президента, председателя на  парламента, премиера, ресорните парламентарни комисии и министерства. В нея се посочва, че България е единствената страна, която не предвижда национални доплащания. Това от своя страна води до невъзможност на нашите земеделски производители да бъдат конкурентноспособни спрямо европейските си колеги, се казва още в декларацията. В случай на насрочване на преговори за постигане на споразумение за включване в Бюджет 2008 на национални доплащания,  протестните действия ще бъдат отменени, информират от сдружението.

Националната асоциация на зърнопроизводителите също излезе със становище по проблема. В него се посочва, че и през втората година на членството ни  в ЕС не са предвидени национални доплащания към директните плащания на декар от ЕС, като  за целта са нужни 147 милиона лева за 28 милиона декара. "Насочването на средства от 110 млн. лв. само за отрасъл тютюнопроизводство и 0 лв. за зърнопроизводство е геноцид спрямо българския зърнопроизводител" - се казва още в декларацията на националната асоциация. И се добавя, че ще започнат предупредителни протестни действия до второ четене на бюджета, които ще продължат с общонационални протести до удовлетворяване на исканията.
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНСКИТЕ ФЕРМЕРИ ИЗЛИЗАТ С ТЕХНИКА НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПЪТИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди