изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:13 EEST
Учен: Орфей е създал първата буквена писменост    
История

Българската земя е родина на първата буквена азбука. Това е писмото на траките-беси, което датира от 13-ти век преди новата ера, съобщи сензационно изследователят на родопския край и Орфей Никола Гигов.



По-късно това писмо е доразвито от братята Кирил и Методий чрез глаголицата и кирилицата, смята Гигов. Доказателство за това е намереният от него през септември в Античния театър в Пловдив надпис ОРФЕУ, датиращ от втори век след Христа, написан с тракийско писмо. Надписът може да бъде видян в източния сектор на театъра, на десети ред, броен от сцената. Разстоянието между всяка от буквите е половин метър, общата дължина на надписа е около 5 метра. Той е направен по римско време, с това, че е изписан с тракийското буквено писмо, се отдава почит към траките, твърди Гигов.
Според него този надпис е първообраз на кирилицата, която братята Кирил и Методий са създали много по-късно и която 80% покрива писмото на бесите. Подобни надписи, като този в Античния театър, можели да се намерят върху монетите от втори век след Христа, съхранявани в Пловдивския археологически музей.
Според орфеевият изследовател досега се е смятало, че първата буквена азбука е гръцката, но неговите разкрития със сигурност не могат да бъдат оспорвани и от гръцките учени, защото гръцката държава не е съществувала по времето, когато траките-беси вече са пишели на своята писменост – 13-ти век преди новата ера. Така гръцката писменост всъщност е копие на орфеевата буквена писменост. В подкрепа на своята теза, Никола Гигов показа и фотоси на шест каменни плочи от т.нар. Бесапарски хълмове, които се намират югоизточно от Пазарджик.
Орфей е живял през 13 век преди новата ера и е бил владетел на огромно тракийско царство. Опитал се да обедини останалите племена - 90 на брой, но не се разбрал с вождовете, заради което бил убит. Междувременно обаче заедно с още четирима приближени създал първата буквена азбука, твърди Гигов.
Никола Гигов ще представи разкритията си в сряда в най-новия си 70-минутен филм, чийто режисьор и оператор е Тодор Ялъмов. Лентата ще се завърти за пръв път в кино “Славянска беседа“ в столицата, а на 4 декември ще бъде показан и в Пловдив, заедно с най-новата книга на Гигов “Славей в градината“.
 БТА
 


Сходни връзки

Учен: Орфей е създал първата буквена писменост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди