изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-11 @ 01:30 EEST
“ВиК” СПИРА ВОДАТА НА НЕИЗРЯДНИ ПЛАТЦИ    
ИкономикаЖивеещи от три села в община Добричка алармираха, че “ВиК” - Добрич спира водоподаването не само на длъжници, но и на клиенти, които плащат всеки месец по част от задълженията си за вода в селата Владимирово, Бдинци и Вратарите. Нашите читатели недоумяват, защо се спира водоподаването и на хора, които все пак плащат част от дълговете си и се възмущават, че в същото време не се спира водата в ромския квартал, където масово не се плаща консумираната вода.

Читателите ни подчертаха, че вече не е в сила Наредба №7, която позволяваше на водното дружество да спира водоподаването на клиенти - длъжници.

За коментар НДТ потърси управителя на “ВиК” - Добрич Величко Василев. Той каза, че “ВиК” има да събира над 7 милиона лева задължения от физически и юридически лица. И подчерта, че макар Наредба №7 да е отпаднала, то в договорите на дружеството с потребителите има клауза, която предвижда, че след неплащане на водата в 30-дневен срок и изпращане на покана за доброволно плащане, “ВиК” има право да спре водоподаването. "Разпоредил съм навсякъде да се пристъпва към спиране, щом има основания за това, включително и за ромските квартали" - обясни В. Василев. По отношение на клиентите, които все пак са плащали някакви суми за вода, той коментира, че не е запознат точно със случаите, но ако те дължат неколкостотин лева за вода, а плащат по 20-30 лева, е разбираемо да се пристъпи към спиране на водата. След като започнахме да спираме водата, клиентите започнаха да си плащат и приходите се увеличиха, обясни Величко Василев. И добави, че като управител на дружеството той е длъжен да се грижи за събираемостта на задълженията. Има клиенти, които са натрупали дългове от 300-400-1000 лева. Цели села като Карапелит дължат 100 000 лева. Има и други населени места в областта, като Плачи дол и Стожер, където масово не се плаща вода, обясни управителят на водната фирма. Събираемостта се е увеличила след спирането на водата и сред фирмите-длъжници. Не си плащат и вече трети месец е без вода “Водно стопанство”, което е в ликвидация.

Всяка седмица “ВиК” - Добрич завежда дела срещу поне 20 длъжници. Досега няма нито едно загубено дело. Има обаче длъжници, на които няма какво да им се вземе, обясни В. Василев. Оказвало се, че сред осъдените клиенти има такива, на които след като се опише имуществото от първа необходимост, не остава нищо за разпродаване. Сред имуществото, което съдебните изпълнители описват и продават, има сателити, мебели, автомобили, животни. НДТ

 


Сходни връзки

“ВиК” СПИРА ВОДАТА НА НЕИЗРЯДНИ ПЛАТЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди