изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:27 EEST
ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ДОБРИЧ РАЗЯСНЯВАТ ОБЩАТА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПОЛИТИКА НА ЕС    
НовиниПървият у нас форум, който популяризира общата селскостопанска политика на Европейския съюз, започна вчера в Добрич. Той е на тема "Перспективи за развитие на селските райони. Сравняване на различни европейски модели". Домакини на семинара, който ще продължи до утре, са ЕИЦ BG809 и Търговско-промишлена палата - Добрич. Във форума участва делегация от провинция Фрозиноне, Италия. Тя е водена от областния управител Франческо Скалия, присъстват и представители на агенции за регионално развитие на Ларнака /Кипър/ и Ираклион /Гърция/, които са партньори по проекта.

Общото схващане е, че общата селскостопанска политика на ЕС е монолитна, а всъщност тя се развива непрекъснато, за да отговаря на потребностите на обществото, а не само на селскостопанското лоби, каза при откриването на семинара главният секретар на Търговско-промишлената палата в Добрич Герман Германов. Домакин на семинара е и най-голямата по територия община у нас - Добричка, която е с обща площ от 130 000 декара. Гостите бяха приветствани от кмета й Петко Петков, който подчерта, че общината е от първите, където са изградени МИГ и съвместно със земеделските стопани са очертани основните насоки за развитие. Той пожела ползотворна работа на форума. Гостите бяха поздравени и от зам.-областния управител Никола Гочев, който изрази надеждата си изводите от този семинар да доведат до развитие на българското земеделие.  
Общата селскостопанска политика на ЕС касае всички 27 страни-членки или - пряко или косвено, огромна част от близо 500-милионното население на съюза, който дава 31 на сто от световния брутен вътрешен продукт, каза в доклада си Мариела Пчелинска - от Министерството на земеделието и продоволствието. Тя посочи, че ОСП днес е система от субсидии и програми за подпомагане в земеделието и селските райони и е въведен през 1962 г. Още при създаването си ОСП е една от най-важните политики на ЕС, което се определя и от големия дял, който има в бюджета на ЕС - близо 50 процента, а също и големия брой хора, които касае. Около 43 милиарда евро са похарчени за нея от европейския бюджет през 2005 г. ОСП е политика, насочена към създаването на общ вътрешен пазар на страни-членки и подкрепата на доходите на селскостопанските производители.
Като новоприета страна-членка България прилага засега през един ограничен период от време, преди преминаване към схемата за единно плащане на стопанство, схемата за единно плащане на площ. Тази схема ще продължи да се прилага у нас до 2011 година. Дотогава страната ни трябва да се подготви за въвеждане на други схеми на плащане. Преди изтичане на срока Европейската комисия ще прецени състоянието на готовност на България за пълно прилагане на другите сега действащи схеми на общата селскостопанска политика на ЕС.
В рамките на семинара се обсъждат още формата на Общата селскостопанска политика на ЕС и нов модел за подкрепа на селското стопанство. Друга дискутирана тема е политиките на ЕС за биологично земеделие. Ще се разискват и нови перспективи за модерно европейско селско стопанство, като ще бъдат споделени и добри практики.
 


Сходни връзки

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ДОБРИЧ РАЗЯСНЯВАТ ОБЩАТА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПОЛИТИКА НА ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди