изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:03 EEST
ПАК ПТИЧИ ГРИП У СЪСЕДИТЕ    
НовиниИ в Добричка област се засилва контролът, забраниха птичите пазари заради съмнения за инфлуенца по птиците в района на Тулча

На 27.11.2007 г. Румънските ветеринарни власти са изпратили официално съобщение до Европейската комисия, Генерална дирекция Санко, относно съмнение за възникнало огнище на птичи грип в заден двор в с. Муригиол, окръг Тулча (разположен на делтата на р. Дунав). Съмнението е възникнало след като 31 птици от отглежданите 80 във фермата са се разболели или са умрели за много кратко време. Като незабавна предпазна мярка са унищожени всички птици на територията на стопанството и са установени 3-километрова предпазна и 10-километрова надзорна зона около селището.
Във връзка с констатираното огнище на птичи грип в съседна Румъния и опасността заболяването да проникне на територията на нашата страна, Министърът на земеделието и продоволствието на България Нихат Кабил е издал заповед за провеждане на заседания на областните епизоотични комисии, за да се разгледат мерките за профилактика и надзор на заболяването птичи грип. Бяха забранени пазарите на птици на териториите на областите: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград и Шумен. Придвижването на живи птици трябва да става под надзора и контрола на органите на Министерството на вътрешните работи. Експертите от регионалните ветеринарномедицински служби са длъжни да засилят контрола и изпълнението на мерките за био-сигурност в промишлените птицевъдни обекти и "задни дворове". Собствениците и управителите на промишлените птицевъдни обекти на територията на цялата страна трябва да спазват и прилагат всички мерки за биологична сигурност на територията на стопанството. Незабавно трябва да се съобщава за всеки случай на повишена смъртност при птиците и откриване на трупове на диви птици.
За защита на птиците и хората трябва да се спазват основните принципи на биологичната сигурност, сред които да не се допуска излизането на птиците извън дворовете, да не се допуска контакт между домашните и диви птици, фуражът за птиците да се съхранява на закрито, да се отделят домашните патици и гъски от другите домашни птици.
 


Сходни връзки

ПАК ПТИЧИ ГРИП У СЪСЕДИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди