изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:19 EEST
ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ БЕЗХАБЕРИЕТО НА ДЪРЖАВАТА    
НовиниЗърнопроизводители от Добричка област излязоха вчера с трактори и комбайни на международния път от Румъния за България - на изхода на Добрич, за едночасов предупредителен протест. Той е във връзка с липсата на предвидени в бюджета за 2008 година средства за национални доплащания към предвидените от Европейския съюз пари.


Земеделските стопани негодуваха срещу безхаберието на управляващите към българското земеделие. "Стига лъжи", "Държавата - майка за тютюнопроизводството, мащеха за други", "Искаме национални доплащания" и "Европейски път към българското земеделие" бяха издигнатите от протестиращите лозунги.
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов прочете декларация, която бе приета на протеста. В нея се казва,че "правителството за пореден път обърна гръб на родното земеделско производство. България е единствената страна-членка на ЕС, която втора поредна година остава без национални доплащания на декар земеделска земя. Исканията са провокирани и от факта, че за отрасъл тютюнопроизводство, който не е приоритетен за страната ни, още на първо четене на бюджета за 2008 г. бяха гласувани 110 млн. лева. Разчетите показват, че за национални плащания за 28 милиона декара земеделска земя са нужни 147 милиона лева." Зърнопроизводтелите добавиха, че дори и да получат исканите пари от държавата, пак ще получат едва 60 на сто от това, което получават колегите им в другите европейски държави. Европейските фермери получават доплащания за декар между 100 и 150 лева. Неслучайно южната част на страната ни се залива от евтина царевица от Гърция, коментираха зърнопроизводителите. И посочиха, че при сегашната цена на фуражната култура от 500 лева на тон, разходите им са двойно повече от средствата, които получават след реализация на продукцията си. Протестиращите заявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, протестите им в цялата страна ще преминат в гражданско неподчинение. Предупредително те ще са на международния път за час и днес.
 


Сходни връзки

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ БЕЗХАБЕРИЕТО НА ДЪРЖАВАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди