изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:59 EEST
Цонко Цонев: Не трябва да има долен праг на местните данъци и такси    
Интервюта Кметът на Каварна Цонко Цонев пред Агенция “Фокус”

Фокус: Г-н Цонев, какво ново подготвяте за рок-феновете?
Цонко Цонев: Готови са първите бройки от Ди Ви Ди-то на Manowar “Live in Bulgaria, Калиакра рок-фест 2007”. На обложката му е българското знаме. В ДиВиДи-то има химна на България, както и най-големите хитове, които групата изпя в Каварна. Има изпълнения на двете групи, които подгряваха - “Холи хел” и “Сикст сенс”.Това е първият концерт, който е правен в България и ще се продава в целия свят. Джоуи Демайо и Ерик Адамс от Manowar ще бъдат на Нова Година в Каварна, като Джоуи Демайо ще открие блока, на който е изрисуван неговия образ. И през следващата година група Menowar ще има концерт на “Калиакра рок-фест 2008”. Това отново ще бъде една от групите-хедлайнери.
Фокус: Наскоро депутатите гласуваха на първо четене Закона за местните данъци и такси, според който общините сами ще могат да определят размерите на местните данъци и такси…
Цонко Цонев: Най-добре е да няма долен праг за минимума на таксите. Може да ни дадат определени проценти като максимум, но не трябва да има праг за минимум. Защото ще се получи така, че ще ни дадат възможност само да вдигаме таксите, без да ги намаляваме. В някои общини може да има нужда от намаляване на някои такси.
Фокус: Как ще се отрази тази промяна на Каварна?
Цонко Цонев: Тази промяна ще се отрази добре навсякъде, където се планира добре и където данъците и таксите се събират добре. Ще се отрази добре, тъй като ние самите ще можем да извършваме самото планиране и самото събиране. Това означава, че източникът на дохода ще може по-добре да си прави сметката и ще може да оптимизира приходната си част в бюджета. Това ще се отрази при всяко положение оптимално добре, но моето пожелание е то да се отрази добре не на общините, а на хората в тях. Защото едно неоправдано вдигане на такси ще се отрази зле на бизнеса и на данъкоплатците. Затова трябва много да се внимава как ще се прилага този подход към всеки един местен данък.
Фокус: Какво е Вашето мнение за преминаването на патентния данък към местните данъци?
Цонко Цонев: Това е добра идея. Това ще ни даде инструмент да стимулираме тези занаяти, които са типични за дадена община, там може да намаляваме данъка. На място в една община много по-добре може да се прецени какъв да бъде размерът на патентния данък, отколкото централизирано, без да се отчитат спецификите на всяка община. Това е може би още по-правилно решение. С тези промени никой не може да се оправдава “ние работим, но отгоре ни пречат да работим”. С тези промени ще си проличи кой може да работи добре гъвкаво с местните данъци и такси и патентните данъци, и да успява да пълни хазната, без да пречи на бизнеса на хората. Това ще бъде един тест за добро управление и най-после става исканата децентрализация. Т.е. отпадат вече голяма част от оправданията на местно ниво за това защо нещата не вървят. Тук вече имаме лостове, които общините и общинските съветници трябва да използват максимално, за да може нещата да вървят. Така е и в цяла Западна Европа, така е и в Европейския съюз, най-после ще стане и в България. Ще дам пример, че в Македония такива неща са невъзможни. Там, понеже имаме побратимени общини, няма общинска собственост, всичко е държавно. Общините не могат сами да си определят всичко. Няма децентрализация, всичко е централизирано. Дори най-малката инвестиция трябва да се прави в столицата Скопие. Хубаво е, че ние минаваме в реална децентрализация.
Фокус: Кои са първите проекти, които ще реализирате след преизбирането Ви?
Цонко Цонев: Вече имаме одобрен проект за 800 000 лева. Още, след като се разбра, че са ни одобрили проекта по програма на Социално-инвестиционния фонд. Тя е за изграждане на водопровод в село Божурец и за изграждане на изцяло нов водопровод между селата Поручик Чунчево и Хаджи Димитър. Продължаваме да кандидатстваме, готови сме с проекти, очакваме програмата, която е за нашата община да излезе през януари месец. Готови сме с работните проекти, а тези, които са спечелени в момента ги реализираме. Включваме се и в проекта към ФАР за изграждане на път към “Яйлата”.
Приоритет през 2008 г. ще бъде кандидатстването по различни проекти. Ще заложим на собствени средства, за да можем да кандидатстваме. Ще отделим от нашия бюджет най-малко 2 милиона лева за проекти и по този начин ще осигурим увереността да работим.
Людмила СПАСОВА
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Не трябва да има долен праг на местните данъци и такси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди