изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:56 EEST
ГРАЖДАНИ ПРЕДОТВРАТИХА ИЗЛИВАНЕ НА БЕТОН ВЪРХУ ТРАКИЙСКА МОГИЛА    
НовиниЖители на шабленското село Крапец и кметът му Александър Сурталов са предотвратили изливането на бетон върху надгробна могила, най-вероятно от тракийско време. Предполага се, че е имало намерение там да се прави клетка на мобилен оператор. Строителите са успели само да проправят път до основата на една от могилите край Шабла, каза кметът на Шабла Красимир Кръстев. Имало е намерение да се изгради клетка за ретранслация. Направени са изкопи и необходимите стъпки, за да се излее бетонът върху върха на могилата, но до това не се е стигнало след намесата на жителите на Крапец. 


Първоначалната проверка е установила, че строително разрешение не е издавано. Днес представители на фирмата, която строи там, трябва да бъдат в общината, за да се изясни ситуацията. Очаква се днес да стане ясно също дали застрашената могила е обявена за паметник на културата.

Директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Дияна Борисова съобщи, че до тях сигнал за такова строителство не е подаван. Тя каза още, че екип на музея ще отиде на място, за да установи дали могилата е паметник на културата и с каква датировка е. Тя добави, че от община Шабла не са били представени досега списъците на обектите - паметници на културата.
В началото на ноември бе спряно строителството върху археологическия резерват "Яйлата", който е недалеч от Крапец. При проверка на 8 ноември служители на РДНСК - Добрич установиха, че е издигната масивна стомано-бетонова конструкция в землището на с.Камен бряг, община Каварна, който е в границите на резервата. От направените справки в общината и поземлената комисия в Каварна стана ясно, че имотът е собственост на арендаторите от Генерал Тошево Иван и Илко Павлови. Строежът е без издадено  разрешение за строеж, а главният архитект на община Каварна е отказал да  одобри  проектите и да издаде разрешение за строеж. Към момента строителството е спряно от ДНСК. До събарянето на обекта обаче ще се стигне едва след приключавне на процедурите по издаване на акта за незаконно строителство и неговото обжалване. В момента инвеститорът е подал възражение пред ДНСК относно връчения констативен акт за премахване на незаконното строителство.

 


Сходни връзки

ГРАЖДАНИ ПРЕДОТВРАТИХА ИЗЛИВАНЕ НА БЕТОН ВЪРХУ ТРАКИЙСКА МОГИЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди