изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:08 EEST
ЗАРАДИ ПТИЧИЯ ГРИП - БЕЗ ЖИВИ ПУЙКИ ПО ПАЗАРИТЕ ЗА КОЛЕДА    
НовиниЗаради регистрираното огнище на птичи грип в района на Тулча, Румъния, в Добричка област засилват контрола върху отглеждането и търговията с птици, съобщи директорът на РВМС д-р Калинков. Ще се разчита на съдействието и на полицията, за да се спре търговията с живи птици на регламентирани и нерегламентирани пазари. Така че почитателите на пуйката за Коледната трапеза няма да могат да си купят жива птици.

На общините и кметовете на населени места ще се възложи да следят за това - собствениците на птици да ги държат затворени в дворовете или други пригодени помещения, които също да бъдат покрити, за да няма досег с диви птици. Фуражът също трябва да е на закрито. Такива изисквания има и към птицефермите в региона. Там се засилва и дезинфекционният режим.
Около 600 хиляди са птиците в Добричка област, сочат данните на РВМС.
Във връзка с огнището на птичи грип, в петък в областна администрация  - Добрич се проведе  заседание на областната епизоотична комисия.

Констатирано е, че в момента епизоотичната обстановка в областта е спокойна и няма основания за тревога. При извършените проверки от КК "Албена" до Дуранкулак няма констатирани случаи на мъртви птици. По указания на директора на РВМС - Добрич се провеждат заседания на общинските епизоотични комисии. Във всички общини има изградени  екипи за действие при необходимост. Те разполагат с подходящи защитни екипи  и необходимото оборудване. Осигурена и противогрипна ваксина "тамифлу".
Във взаимодействие с Българското дружество за защита на птиците е организирано наблюдение  и преброяване на прелетните птици. 
На заседанието на комисията са обсъдени мерки за взаимодействие между различните институции, които имат отношение към проблема, които се свеждат до съгласувани действия, свързани с недопускане на заболяването на наша територия. 
Решено бе кметовете на общини да издадат заповеди, в които да набележат задължителни мерки за недопускане на заболяването, да се актуализират съставите на екипите за действие при необходимост, да се провери състоянието на определените места за загробване на мъртви птици. Кметовете на места срещу подпис трябва да предупредят всички домакинства за  спазване на мерките за сигурност.
РВМС - Добрич, съвместно с Областна Дирекция "Полиция", да упражняват контрол на пазарите с оглед недопускане придвижване и продажба на живи птици. Собствениците на промишлени птицевъдни обекти трябва да засилят охраната и осигурят условия за дезинфекция за влизащи и излизащи транспортни средства и хора. Ръководителите на ловно-рибарските дружества трябва да информират своите членове за опасността от птичи грип. При констатирани  случаи на умрели прелетни птици или на необичайни случаи на смъртност при местните популации, своевременно да се информират дежурните полицейски  и  съответните районни ветеринарно-медицински  служители - за своевременна намеса по компетентност, съобщиха от пресслужбата на областна управа.

 


Сходни връзки

ЗАРАДИ ПТИЧИЯ ГРИП - БЕЗ ЖИВИ ПУЙКИ ПО ПАЗАРИТЕ ЗА КОЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.39 секунди