изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:50 EEST
Мария Капон: Проектобюджетът за 2008 година е бюджет на страха    
Интервюта Мария Капон, независим депутат, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, пред Агенция „Фокус” за държавния проектобюджет за следващата година между първо и второ четене в Народното събрание.

Фокус: Г-жо Капон, каква е оценката Ви за държавния проектобюджет за 2008 година?
Мария Капон: Бих го нарекла бюджет на страха, в който не се предприемат смели стъпки, за да се отпуши растежът. Заделени са още повече пари за харчене по непрозрачен начин. Бюджетът за следващата година е базиран и на една голяма неточност – цената на барел петрол е заложена на 68 долара, т.е. тя е многократно подценена спрямо реалната. Това означава, че приходната част в бюджета е занижена с 2 млрд. лева, което ще позволи на правителството през следващата година да има отново планиран скрит излишък.
Фокус: Какви са предимствата и недостатъците на проектобюджета?
Мария Капон: В бюджет 2008 не виждаме голямата грижа на държавата за присъщите й ангажименти. Бюджетът не дава свобода на инициативните. Не дава сигурност за утрешния ни ден. В бюджета за следващата година са очертани само програми, изготвени на база министерски бюджети, пълни с клишета. При липсата на програмно бюджетиране ще продължаваме да хвърляме боб и да гадаем кои средства за каква политика са предвидени - за кой проект, за коя магистрала, за кой път, за кой екологичен обект точно колко лева ще се харчат, по какъв начин и докога. Т.е. не е ясно за какво ще изтекат парите на данъкоплатците, които са нашият работодател. Сред положителните страни в бюджета можем да отбележим намалението на осигурителната тежест, въпреки че има възможност тя категорично да се намали с още поне 3 пункта. Добър е и подходът за намаляването на данъците за физически лица, както и това че патентният данък става местен данък. За съжаление обаче всичко се прави на парче било то с компенсаторни механизми, които губят смисъла на данъчната реформа, или за отчитане на привидна децентрализация към общините. В случая единственото, което правителството прави е да централизира парите в изпълнителната власт и да децентрализира проблемите.
Фокус: Ще бъдат ли действително образованието и здравеопазването приоритет, какво твърдят управляващите?
Мария Капон: Поради икономически растеж и инфлация, номинално средствата в бюджета за образование и здравеопазване са повече, но реално процента от БВП не е завишен, което е категоричен знак, че и двата сектора не са приоритети. Интересното е, че управляващите изискват от учителите реформа, която самите те трябва да проведат. А проведе ли някой реформа в държавната администрация? Говори се за 12-процентно съкращение, а бюджетът показва драстично увеличени средства за заплати, откриване на нови щатове и предварително планирани суми за редица консултации и граждански договори. Ето това се казва да мериш с двоен аршин. Нещо, което е изключително неприемливо. В здравеопазването отново сме свидетели на разпределение на парите на комисионните от лекарствата между здравната каса и Министерството на здравеопазването. Никой не предприема промяна на качеството на услугата „здравеопазване”, защото планираните пътеки доказват, че когато си болен не отиваш до здравното заведение, а трябва да намериш болницата, в която да има твоята пътека. Т.е. не парите следват пациента, а пациента търси парите разпределени от управляващите. И ако има късмет може да получи и лечение. Не смятам че с това държавата си изпълнява основния ангажимент, за който всички ние плащаме данъци.
Фокус: В кои сектори е предвиден най-голям ръст на инвестициите?
Мария Капон: Най-голям ръст на инвестициите е планиран в сградни фондове, като на НОИ, Народното събрание, Министерство на бедствията и аварии. За съжаление обаче не виждам увеличение там, където реално трябва да има ръст - в модерна апаратура за болниците, в училищните фондове и др. Увеличението на парите на МВР са доказателство за това, че правителството дава многократно повече за борба с организираната престъпност, вместо да инвестира в образование. Общините отново са на подаяния и единствено благодарение на добрите отношения на кметовете, броят на агнетата, занесени по различните инстанции в министерствата и предоставените обществени поръчки на „кръгове от фирми” около определени министри, получават някакви частични средства за инвестиции. Днес силно се надявам, че благодарение на инициативността на местната власт, на тези кметове, които са поели бъдещето на общината си в свои ръце и са подготвили редица проекти, ще има бързо усвояване на средства от еврофондовете. Защото само така въпреки държавата хората ще успеят да почувстват промяната в инфраструктура.
Фокус: Има ли сектори, които остават пренебрегнати от проектобюджета? Основателно ли е това?
Мария Капон: Повечето сектори са пренебрегнати по един или друг начин. Странно е, например, как 50 млн. лева планирани за иновации и научни разработки се централизират в МОН и ще бъдат разпределяни от един отдел, който надали има капацитета и експертизата стратегически да оцени развитието на научните изследвания, вместо тези пари да отидат директно в институтите, в БАН. Това е сериозен политически въпрос, който изисква отговор, надхвърлящ конкретиката на бюджета. С политиката на управляващите българите се превръщат в обслужващ персонал на богатите западноевропейци.
Фокус: Как ще коментирате отпускането на 1.2 млрд. лева на кабинета от бюджетния излишък? Това породи спорове в пленарна зала.
Мария Капон: В последните години правителствата свикнаха да харчат предварително заложения бюджетен излишък под масата. Решението, което взе Народното събрание през миналата седмица без да има списък от инвестиционните обекти, без да знае за какво ще бъдат усвоени тези пари, е поредното доказателство, че България не е парламентарна република. Липсва както контрола, така и политиката от страна на парламента. За съжаление колегите от мнозинството са само средство за узаконяване на действието и бездействието на Министерски съвет. Видно е че при харчене на пари кабинетът е изключително активен, а при грижа за хората е изключително пасивен. Пример за това са парите за майчинство. Досега при заплата 180 лв. майчинството беше 180 лева, а от 2008 г. при минимална заплата 220 лв. ще е 190 лева, което е по-малко. Срамно е, че същото това Министерство на финансите обясняваше през изтеклата седмица в Комисия по бюджет и финанси на НС, че увеличението на майчинството до минималната заплата би довело до нестабилност и дисбаланс на държавния бюджет заради 15 млн. лв. В същото време 1,2 млрд. лева се харчат за финансиране явно на партийни фирми на БСП. По всичко изглежда, че правителството краде за последно, та дори не иска да представи обектите, за да няма контрол. Съдейки по делата им за безразборното и тайно изразходване на парите на българите, смятам за цинично липсата на политическа воля за подкрепа на нацията.
Фокус: Има ли действителна опасност от застрашаване на финансовата стабилност на страната? Какви мерки трябва да предприеме правителството в тази посока?
Мария Капон: Чрез бюджет 2008 правителството доказа, че въпреки инфлацията има достатъчно средства за потушаване на социални напрежения, за да може да изкара мандата си. Дори и привидно да няма финансова нестабилност, това ще доведе до семейна финансова нестабилност на българите, и със сигурност хората ще обеднеят.
Фокус: Какво според вас ще е нивото на инфлацията през следващата година?
Мария Капон: В България липсва ефективна пазарна икономика. Виждаме го най-вече при основните суровини – зърно, олио, петрол, захар. Това означава, че правителството толерира определени монополи, които от своя страна създават спекула. При тази среда няма как да очакваме намаление на нивото на инфлацията. Все повече ще намалява и покупателната способност на българина. По този начин се превръщаме в най-бедните в европейското семейство, което неминуемо ще доведе до икономическа емиграция.
Цветана ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Мария Капон: Проектобюджетът за 2008 година е бюджет на страха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди