изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:58 EEST
ПАМЕТНИК НА ТЕЛЕГРАФИСТА ОТ БАЛЧИК ЕРАНОС ЕРАНОСЯН ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ В КАВАРНА    
История Паметник на Еранос Ераносян, известил Европа за изстъпленията на башибозуците по време на Каварненското въстание през  юни 1877 година, ще бъде открит на 14 декември в Каварна, съобщиха от общинската администрация. Паметникът ще бъде поставен на улицата, носеща неговото име по повод 130 години от освобождението на България от турско робство.

 

      Исторически документи сочат, че по време на Руско-Турската война арменецът Еранос Ераносян е началник на военния телеграф в Балчик. По време на Каварненското въстание, когато населението на града се вдига на въоръжена защита срещу башибозушките и черкезки орди, негова телеграма спасява Каварна от пълно унищожение, а жителите й от гибел.

    Телеграфистът Ераносян, без разрешението на властта, изпраща телеграма до чуждите консули във Варна и посланици в Цариград, в която съобщава за положението в Каварна.

  Той пише: “В този момент избиват християните в Каварна, която е на половин час път от Балчик. Ако никаква помощ не дойде до утре, всичко ще бъде свършено. Направете тази телеграма достояние на всички посланици”.

  Дипломатите реагират веднага пред Високата порта и принуждават турските управници да изпратят военни кораби, макар преди това многократно да отклонява молбите на каварненци.

   На 22 юни в опожарения град влизат черкезки конници. Те идват с две военни оръдия, дадени им от военното командване в Хаджиоглу Пазарджик (Добрич). Пред него те представят каварненци за комити и бунтовници. Почти едновременно с черкезката конница в пристанището пристигат и два военни кораба. От тях слизат отряд моряци, придружени от балчишкия каймакамин, и Еранос Ераносян. Моряците стигат до училището и успяват да изведат останалите тук жители. В този момент проехтява изстрел и черкезки куршум пронизва в челото Еранос Ераносян. Пада една от последните и най-свидни жертви на въстанието, чийто аналог в българската история е Баташкото клане.

     Официални гости на откриването на паметника се очакват да бъдат посланикът на Армения в България Сергей Манасарян, генералният консул на Русия във Варна Анатолий Щелкунов, представители на арменската общност в страната.

Димитър АПОСТОЛОВ

 


Сходни връзки

ПАМЕТНИК НА ТЕЛЕГРАФИСТА ОТ БАЛЧИК ЕРАНОС ЕРАНОСЯН ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди