изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 11:33 EEST
Наши фирми и китайски туроператори ще си сътрудничат в туризма    
ТуризъмБългарски фирми вече могат да сключват договори с китайски туристически компании за изпращане на туристи от Китай в България, съобщиха от Държавната агенция по туризъм.

Това стана възможно след приключване на вътрешна процедура в Китай, по силата на която България се включи към системата ADS (approved destination system) за одобрените туристически дестинации.

Включването към системата ADS е резултат от постигната договореност между председателя на ДАТ Анелия Крушкова и председателя на Китайската национална туристическа администрация и председател на Китайската асоциация на туристическите агенции Шао Ои Вей по време на 13-та сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в периода 25-29 юни 2007 г. в Пекин.

Между България и Китай няма подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на туризма, което да регламентира движението на туристи между двете страни.

По време на заседанията на Комисията през юни в Пекин ръководителите на двете туристически администрации договориха включването на България в Меморандума за разбирателство между Националната администрация по туризъм на Народна Република Китай и Европейската общност за визите и свързаните въпроси относно туристическите групи от Народна Република Китай, следвайки съответствието с общностното право.

След приключилата вътрешна процедура в Китай китайската страна информира България за получаване на статута на одобрена туристическа дестинация.

Системата на ADS или одобрени от китайската страна туристически дестинации представлява споразумение между Китай и страните-членки на ЕС, което регламентира организираните пътувания на китайските туристи в тези страни. Системата е изгодна и за двете страни.

 
През 2006 г. България е била посетена от 4536 китайски граждани като туристи 
От една страна държавата, разполагаща със статута на одобрена туристическа дестинация има право да се рекламира в Китай като туристическа дестинация, увеличава се броят на китайските туристи към нея и се намалява броят на нелегално пребиваващите, тъй като споразумението дава и гаранции за реадмисия (връщане до първоначалния пункт) на китайските туристи.

От друга страна, китайските туристи могат да пътуват при облекчени условия за дадена страна и не е необходимо да се редят за визи пред посолството на страната, защото за това се грижат туристическите фирми.

Националната администрация по туризъм на Народна Република Китай публикува на официалната си страница списъка на туристическите агенции от китайска страна, които могат да сключват договори с българските си партньори и да изпращат китайски туристи в България.

През последните петнадесет години се утвърждава тенденция на постоянен ръст на туристическите пътувания между България и Китай.

През 2006 г. България е била посетена от 4536 китайски граждани като туристи и с това заема 42-ро място в класацията от 50-те страни, изпращащи туристи за България и почти запазва нивото по този показател на предходната 2005 г.

През същата година Китай е била посетена от 5 897 български граждани като туристи, което представлява значителен ръст спрямо предходната година в размер на 30.35% и така Китай заема 32-ро място в класацията на 50-те страни, посещавани от български граждани.
expert.bg

 


Сходни връзки

Наши фирми и китайски туроператори ще си сътрудничат в туризма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди