изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:05 EEST
ДЕСЕТКИ ФАЛШИВИ ПОДПИСИ НА ИЗБОРИТЕ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
Новини

Административният съд отхвърли жалбата за избора на общински съветници в Добрич



Десетки фалшиви подписи откриха вещите лица по делото за касиране на изборите в Бенковски, Фелдфебел Дянково и Божурово, намиращи се в община Добричка. При тройната графологична експертиза вещите лица се натъкнаха на 21 фалшиви подписа в село Бенковски – 11 в секция №05 и 10 в секция №06. Кметското място е било спечелено от Зелиха Ахмет Караали от ДПС с 50.55%. 6 подписа ментета са открити и в село Фелдфебел Дянково, където Берол Ахмед Али от ДПС печели изборите. 9 фалшиви подписа са намерени в Божурово в секция №08, където Мюзефер Алис Асан от ДПС печели кметското място само с 4 гласа преднина 274 срещу 270 на Балчо Петров от БСП. Жалбоподателите от ГЕРБ и “Евророма” поискаха председателите на секционните избирателни комисии да бъдат повикани в съдебната зала и да дадат обяснение защо са допуснали фалшиви подписи да се появят срещу гласоподаватели, които не са отишли до урните в изборния ден и да им се търси отговорност. От Админстративния съд заявиха, че наказателна отговорност може да им се търси в друго дело, а задача на настоящия процес е да докаже дали има нарушения и до колко те могат да бъдат основателни за касиране на изборите.

Политическите формации, които оспорват изборите в трите населени места, заявиха, че изборите трябва да бъдат касирани, защото са били събрани безспорни доказателства. До понеделник те имат срок в писмен вид да представят своите тези за отменяне на изборните резултати в тези села.

В същото време Върховният административен съд потвърди решение на Административния съд в Добрич, с което бе оставена без разглеждане жалбата на Петър Петров, кандидат за кмет на община Добричка от партия ГЕРБ. Той оспорваше изборните резултати за кмет на общината. Без уважение бе оставено искането на жалбоподателя да бъде запечатано помещението, в което се съхраняват изборните книжа за вота в община Добричка.

Административният съд в Добрич отхвърли жалбите на БСП, Атака,”Обединената десница за Добрич”, ДПС и "Зелена България”, за избора на общински съветници в областния град и разпределението на мандатите. Припомняме ви, че в това дело бе извършено повторното бяха преброяване на недействителните бюлетини в 76 секции. Бяха установени 70 действителни бюлетини, отчетени като недействителни. Най-ощетена се оказа политическа партия ГЕРБ с 25 гласа.

Вещите лица представиха математическа експертиза. В резултат на нея квотата за избор на общински съветници се увеличи само с два гласа - от 854 на 856. Съдията по делото Галин Несторов постанови жалбоподателите да заплатят солидарно сторените  разноски за експертизи в размер на 400 лева. Решението може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Върховния административен съд. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕСЕТКИ ФАЛШИВИ ПОДПИСИ НА ИЗБОРИТЕ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди