изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:03 EEST
ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ    
ЗдравеСпециалисти по здравни грижи в Добричка област - медицински сестри, лаборанти, акушерки, фелдшери и  рехабилитатори, ще протестират символично на 13 декември, съобщи за НДТ председателят на местната структура на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Мария Димитрова.

Така здравните работници ще се присъединят към протеста, който в този ден ще се проведе в цялата страна. Действията им ще преминат под  мотото: "Да спасим сестринството, за да осигурим достъпни и качествени здравни грижи в България". Здравните работници ще носят трикольорни лентички на работното си място.
Решение за протеста бе взето на заседание на Националния съвет на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи на 1 декември в Шумен, обясни Мария Димитрова. Тогава здравните работници са приели 12 искания. Те настояват минималната им заплата да е колкото две минимални възнаграждения за страната. Недоволните искат още асоциацията им да бъде включена като страна по Националния рамков договор, настояват за промени в Закона за здравното осигуряване, за остойностяване на здравните грижи. Специалистите искат регламентиране на базовото образование на всички професионалисти по здравни грижи на 3 години, 4600 часа, образователно-квалификационна степен "бакалавър", осигуряване на улеснен и достъпен прием в базовото обучение и др.
Министър Гайдарски съобщи, че се вдигат заплатите на медицинските сестри с 20 процента, но това увеличение не се отнася за всички, а само за работещите в държавни болници, подчинени на Министерството на здравеопазването, обясни Мария Димитрова. Тя подчерта, че протестът не е срещу работодателите, а с него се търси решение на проблемите на централно ниво. Мария Димитрова предположи, че действията на здравните специалисти няма да са само на 13 декември, а ще продължат и в следващите дни. НДТ

 


Сходни връзки

ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди