изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:33 EEST
ГЛОБУЛ ЩЕ РЕКУЛТИВИРА МОГИЛАТА В КРАПЕЦ    
НовиниЗа клетка за ретранслация е определено съвместно с експерти от РИМ ново място, извън могилния тракийски некропол

Изграждането на нова клетка на мобилния оператор "Глобул" край село Крапец няма да засяга по никакъв начин намиращите се там надгробни могили. Това стана ясно след извършената проверка на място от специалисти от Регионалния исторически музей. След информацията в медиите и подаден сигнал от НДТ до директора на музея Дияна Борисова, тя е назначила проверка във връзка с данните, че се подготвя изливане на бетонова плоча върху вероятна тракийска могила край Крапец. Както НДТ преди седмица съобщи, действията на живеещите в селото и кмета Александър Сурталов са възпрепятствали продължаване на работата до изясняване на ситуацията.
Проверката от експерти на РИМ е установила, че "Глобул" е определил местата, където да изгражда нови клетки за ретранслация на сигнала, чрез сателит, но без да знае кое е надгробна могила и кое не. Сключили са договор със собственика на земята и са започнали работа по подготовка за издигане на мачтата за ретранслация на сигнала.
В района на Крапец има голям могилен тракийски некропол, който се състои от 21 могили. На повърхността личат само три от тях, а за другите историците имат необходимата информация и могат да ги локализират, обясни за НДТ  н. с. д-р Тодор Димов, който е извършил проверката. Той обясни, че гробовете при тези некрополи са на дълбочина и извършените подготвителни работи не са ги засегнали. Строителите само били заравнили върха на могилата на височина 1-1,5 метра и са направили подготовка за изграждане на мачтата, което обаче не е сроеж, тъй като става въпрос за мобилно съоръжение. Тъй като е била нарушена целостта на могилата, от "Глобул" са се ангажирали да рекултивират мястото и района до нея. Съвместно е съгласувано ново място за изграждане на клетката, което е извън могилния некропол. То е на разстояние от 66 метра от първоначално определеното. Станало е ясно, че определените чрез сателит още две места за поставяне на мачти за предаване на сигнала не са паметници на културата.
Резултатите от проверката ще бъдат изпратени на всички заинтересовани институции, включително и полицията, която също бе сезирана по проблема.
Н. с. д-р Тодор Димов обясни, е проучвания в района на с. Крапец са правени през 90-те години на миналия век, в района между селата Ваклино и Крапец. По време на изграждане на водопроводно отклонение са намерени кости. Археолози от Историческия музей в Добрич са направили два от предвидените три сондажа поради липса на работна ръка. Намерена е елинистична керамика, 40 амфорни печати и малко монети, което е стандартно като находка за селище от елинистичната епоха.
Както НДТ вече писа, един от проблемите при опазването на паметниците на културата в община Шабла е, че тя и община Балчик са били единствените, които преди години не са подали информация за наличните на територията им паметници на културата в общата информационна база.
 


Сходни връзки

ГЛОБУЛ ЩЕ РЕКУЛТИВИРА МОГИЛАТА В КРАПЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди