изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:14 EEST
ЗА ТРИ МЕСЕЦА ТРИ ИЗГОРЕНИ КОНТЕЙНЕРА    
НовиниВече са ясни първите резултати от разделното събиране на отпадъците в Добрич, съобщиха от общината. За изминалите три месеца от района на община Добрич са извозени 36 100 кг хартия, 29 920 кг стъкло и 18 960 кг пластмаса и метал. Установено е, че освен отпадъци от опаковки, около 10-12 % от съдържанието на контейнерите за разделно събиране са битови отпадъци. Това количество се връща на сметището в с. Богдан. Реално разделното събиране на отпадъци от опаковки в Добрич стартира в началото на месец септември.


Първоначално бяха поставени 210 цветни контейнери, в комплект по три - син за хартия, жълт за пластмаса и метал и зелен за стъкло. Контейнери има в централна градска част и в част от кв. "Добротица", съобщават от общината. И добавят, че се подготвят още 40 комплекта или 120 броя, които поетапно ще бъдат монтирани в кв. "Балик", "Дружба", индустриална зона и други райони на града. Събраните отпадъци се извозват веднъж седмично от фирма "Шеле - България" АД, която има сключен договор с "Екопак България" АД. Всеки вторник се извозва хартията, в сряда - събраното стъкло, в четвъртък - пластмасовите и метални отпадъци. Специалната кола на "Шеле - България" АД успява да извози всички събрани отпадъци от съответния вид в определения ден, като ги доставя на площадката на "Екопак България" АД във Варна, откъдето те се подават за рециклиране и преработка на фирми. При добра реализация на инициативата се очаква годишният обем на битовите отпадъци за депониране да намалее с 30%.
През месец септември Община Добрич започна информационна кампания за запознаване на гражданите с особеностите на разделното събиране. Въпреки добрите резултати до тук, се констатират още много пропуски по отношение на хигиената около контейнерите, прецизното разделяне на отпадъците, количествата, които се подават.
Общо 450 цветни контейнери ще бъдат разположени в Добрич. 4 от поставените до сега контейнери са унищожени: 3 от тях, което е цял един комплект, в кв. "Добротица", са умишлено изгорени. Допълнителни 10 комплекта ще бъдат разположени около фирми, които генерират голямо количество отпадъци от опаковки.
 


Сходни връзки

ЗА ТРИ МЕСЕЦА ТРИ ИЗГОРЕНИ КОНТЕЙНЕРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди