изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:46 EET
ПОДГОТВЯТ ПИТАНЕ ДО НИХАТ КАБИЛ ЗА ЗАМЕНКИ КРАЙ БАЛЧИК    
НовиниТой бяга от отговорност

Депутатът от "Коалиция за България" Сияна Фудулова подготвя парламентарно питане до земеделския министър Нихат Кабил за скандална замяна на 1048 декара гора край Балчик, подписана ден преди отделянето на агенцията по горите от министерството на земеделието, съобщи вчера информационният сайт Varna-sport.com. Поводът е публикувано във вестник "Капитал" разследване. Според него, терените са в известния с лечебната си кал район Тузлата и са отстъпени на фирми от Варна, които в замяна са дали 35 частни терена във вътрешността на страната. Двата договора за замяна са подписани на 23 юли от тогавашния началник на Националното управление по горите Илия Симеонов. Варненските компании "Ол сийз пропърти" и "Ол сийз пропърти 2" са получили 1048 дка в балчишката местност Сребристият бряг. Срещу този имот пък държавата е получила над 2300 дка, разпръснати на 86 места в Ловешко, Търновско и Габровско, плюс 35 парцела в Тетевенско, Троянско и Рибарица. Според брокери на имоти, горите край морето са разменени на смешно ниската цена от 6 евро за кв.м, при пазарни стойности от 30 евро. Затова и в питането си до министъра депутатът Сияна Фудулова се интересува как е бил защитен държавният интерес при тази замяна.
Районът обаче попада в екомрежата "Натура" и всеки бъдещ инвестиционен проект трябва да се съгласува с екоминистерството. От ведомството на Джевдет Чакъров уточниха, че преди издаването на заповедите за определянето на зоните от "Натура" всяка промяна в устройствените планове се съгласува с тях. До момента във варненската екоинспекция няма постъпили искания за промени, засягащи спорния терен, съобщава още сайтът.
От пресцентъра на земеделското министерство обясниха, че процедурата е била подготвена и одобрена от служителите на регионалното управление по горите, които на място преценяват доколко равностойна е замяната. "След като по документи всичко е законно, няма основание за съмнение" - обясни пресаташето Красимир Крантов.
На въпросите на "Дневник" какво е наложило замяната на тези атрактивни имоти, Илия Симеонов, който сега е зам.-председател на агенцията по горите, отказа отговор с обяснението, че това било в прерогативите на председателя на агенцията, съобщава още Varna-sport.com.
Репортер на телевизия СКАТ зададе въпрос - дали при заменката е бил защитен държавният интерес по време на пресконференцията, която министър Нихат Кабил даде в хотел "Адмирал" в "Златни пясъци", където се провежда националният агро семинар "Селското стопанство и всичко за него". Очевидно недоволен, министърът, който пристигна на пресконференцията не толкова, за да отговаря на журналистически въпроси, колкото да атакува гилдията и да коментира задаваните му въпроси, не пропусна да обвини колегите от СКАТ какво отношение имали към него. Когато все пак реши да даде някакъв отговор, той каза, че досега многократно му се било налагало да дава отговори на въпроси за заменки на земи от държавния поземлен фонд, а преди и от държавния горски фонд. Но, благоволи  да повтори, че "При всяка замяна заменителят става притежател на земеделска земя или гора. С всички други дейности се занимават други." И добави, че има съответните органи, които трябва да се произнасят за по-нататъшното използване на тези земеделски земи
 


Сходни връзки

ПОДГОТВЯТ ПИТАНЕ ДО НИХАТ КАБИЛ ЗА ЗАМЕНКИ КРАЙ БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди