изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:54 EEST
НАД 20 000 ДЕЦА СА ИЗЯВИЛИ ТАЛАНТА СИ В ПРОГРАМАТА "ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ"    
ОбществоВаня Балчева - представител на програмата "Приятели на България" в Добрич, пред НДТ

- Г-жо Балчева, бихте ли разказали за новата си дейност? И ако обичате, разкажете за програмата "Приятели на България".
- От 1 ноември съм назначена на работа в международна фестивална програма на детското творчество "Приятели на България". Това е една програма, която основно работи в Москва, Подмосковието и Сочи, организира фестивали в различни жанрове и направления, насочени към детското творчество. Традиционно програмата завършва своята дейност в България през лятото - в курорта Албена, с фестивал на детското творчество "Приятели на България" и с традиционния вече за нашия град международен хоров фестивал "Маестро Захари Медникаров". Амбицията на програмата е да разширява своята дейност и в България. За това свидетелстват организираните вече два международни конкурса в България. Единият е за написване на хорова песен, който обяви ръководителят на програмата Цветан Иванов. Тази година той отново бе обявен. На страницата на програмата може да се видят условията за участие в конкурса, сериозни са и наградите, които програмата предвижда да връчи. Тези награди се връчват по време на хоровия фестивал, който се провежда в Добрич и Албена.
- Бихте ли разказали за новия конкурс, свързан с работата с надарени деца?
- За първи път тази година програмата обяви още един конкурс, отново свързан със споделяне на опит, добри практики на професионалисти, работещи с надарени деца. Това е един конкурс за преподаватели в страната и чужбина, които трябваше до края на ноември да изпратят в офиса в София своите стратегии за работа в извънкласни и извънучилищни дейности. Летният фестивал "Приятели на България", който се провежда в Албена, ще бъде домакин на семинар на педагози, които работят в извънкласни дейности, ще бъдат връчени три награди. Първата е 1 500 лева, втора - 1 000 лева, и трета - 500 лева. Целта е тази проява да стане ежегодна и да има добра координация между хората, които работят с деца в извънкласни дейности. Ние много се радваме и смятаме, че точно навреме излиза един такъв конкурс, защото от миналата година за такива дейности Министерството на образованието и културата, вече на проектен принцип, заделя средства. Което означава, че и на държавно ниво се обръща внимание или по-скоро се възвръща извънкласната дейност. Надяваме се да получим съдействието на министерството и при журирането на подадените документи от колегите, и при провеждане на семинара. Проявата се организира съвместно със Синдиката на българските учители. Освен това, амбицията на програмата е в България да се проведат международни срещи на членове и председатели на хорови съюзи от Европа и Русия, не само от България и Русия, но и от Европа. Покани вече са разпратени и се надявам нашият регион да бъде домакин на такава среща. Радостно е, че м. г., освен руските и българските участници в хоровия фестивал, имаше и румънски хорове. В журито имаше италианец. Надяваме се в тези прояви да има участници и от европейски държави и да се обмени и с тях опит за работа с надарени деца.
- Колко деца са участвали до момента в програмата "Приятели на България"? 
- Като статистика мога да посоча, че програмата стартира в Русия през 1999 г. Наистина може би повече от 650 състава са гостували на фестивалите и проявите, които се организират. Повече от 20 000 деца са намерили поле за изява на своя талант. Трябва да припомня, че почти всяка година състав от Добрич участва във фестивала, който програмата организира в Сочи. Организаторите - в лицето на управителя Цветан Иванов, поемат издръжката им по време на 10-дневния престой в Сочи.
- С какво дейността Ви като зам.-кмет по културата ще Ви помогне в новата Ви работа?
- За мен е добре това, че познавам достатъчно добре колегите в направление "Култура", които работят в града и мога да разчитам на едно добро сътрудничество. Познавам до голяма степен нормативната база, която е в областта на културата. А това, че повечето от годините в професионалния ми път съм се занимавала с образование, също мисля, че ще ми помогне, тъй като програмата е насочена основно към детското творчество и към хората - учителите и педагозите, които работят с деца. Предизвикателството е голямо - досега съм работила в държавна структура - в Регионалния инспекторат по образованието, в общинска структура. Време е да работя и в частния сектор, надявайки се на добро сътрудничество с всички, които се занимават с култура, било то с общински или държавни структури. Точно за това исках да съм и член на Комисията по култура към Общинския съвет и се радвам на това, че със сериозни колеги-професионалисти ще работя в нея. И се надявам да направим сериозни проекти и добри неща за развитието на културата в Добрич.
- Смятате ли, че в сектора на неправителствените организации, каквато е програмата "Приятели на България", има по-голямо поле за изява?
- Когато има амбициозни хора, когато има сериозен проект, който да се реализира, когато има проект, насочен към най-свидното, на което трябва да обръщаме внимание - децата, смятам, че има поле за изява. Когато това се случва в един град с добра инфраструктура и в близост до Черноморието - това е само за добро и още по-лесно може да се реализира. Пък и програмата не е от вчера, тя сериозно се развива и работи. Програмата вече има открити офиси в София и Добрич.
- Ще използвате ли възможностите за финансиране на различните оперативни програми на Европейския съюз?
- Няма държава - членка на ЕС и работещи хора, членове на ЕС, които да не се опитват да направят това. Привличането на специалисти от Италия, Румъния, разкриването на офисите в България показва точно една такава посока. Колкото повече хора се обединят и повече практики се обменят, резултатът ще бъде по-добър. Определено в Русия запазени традиции за работата с деца и развитието на културата има, но пък традициите, които има България и възможностите, които дава Европейският съюз, само могат да допълнят подобна дейност. Аз лично всеки път, когато се провежда хоровият фестивал, съм изключително горда, че над 700 деца, които са русначета, румънчета, имало е и от Украйна, от Молдова, стават на крак и пеят "Върви, народе, възродени". Едно от условията към заявяващите участие в програмите е да знаят български произведения. И това наистина е начин за разпространение на българската култура. 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

НАД 20 000 ДЕЦА СА ИЗЯВИЛИ ТАЛАНТА СИ В ПРОГРАМАТА "ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ" | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАД 20 000 ДЕЦА СА ИЗЯВИЛИ ТАЛАНТА СИ В ПРОГРАМАТА "ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ"
Автор: Anonymous да 2007-12-11 @ 21:16 EET

Защо  изоставихте    ДЕТЕЛИНКА ????!!!!!!!        аКО  СМЯТАТЕ  ,ЧЕ  ВЪПРОСА  Е  НЕКОРЕКТЕН  НЕ  ОТГОВАРЯЙТЕ


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди