изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:49 EEST
Иран спрял да продава петрола си в долари    
По светаИран напълно е прекратил продажбата на своя суров петрол в долари, съобщи местната информационна агенция ISNA, позовавайки се на изявление на министъра на петрола на четвъртият по големина в света производител на суровината.
Агенцията не посочва откъде е взела цитата на министър Голамхосеин Нозари. Ройтерс припомня по този повод, че преди месец служител на министерството бе заявил, че "почти всичкият" ирански суров петрол вече се продава срещу валути, различни от американската, пише вестник "Дневник".

Ходжатоллах Ханимифард, директор по международните въпроси в държавната Национална иранска петролна компания, обясни през ноември, че иранският нефт се продава предимно в евро и малко в японски йени.

Това е процес, който тече от две години насам, като Техеран обяснява, че поевтиняващият долар само намалява печалбите му от петролната търговия. Прочутият с острите си нападки към Запада и Америка президент Махмуд Ахмединеджад бе нарекъл американската валута "къс хартия без никаква стойност".

Думите на министър Нозари съдържат точно това обяснение - че прекратяването на продажби в долари е резултат от програмата за пълно изолиране на поевтиняващата американска валута от иранската петролна търговия.

Агенция ISNA допълва, че според Нозари на срещата на ОПЕК неотдавна Иран е предложил да се насочат в износа си към "валута, на която може да се има доверие и която няма да доведе до загуби за страните членки". Единствено Венецуела подкрепи през ноември това предложение на Техеран срещу долара.

expert.bg

 


Сходни връзки

Иран спрял да продава петрола си в долари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди