изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:02 EEST
Откриха имената на неизвестни досега ученици на Кирил и Методий    
НовиниИмената на неизвестни досега ученици на братята Кирил и Методий откри преподавател от Шуменския университет. Сред книжовниците е и първата българска поетеса Ева.

Доцент Веселин Панайотов изследва оригинални старобългарски текстове, които сe съхраняват в библиотеки в Словакия, Киев, Москва и София. След дългогодишна работа, той успял да разчете имената на стари български творци, кодирани в подписите на произведенията.

Доц. Веселин Панайотов-преподавател в ШУ "Еп. Константин Преславски": "Имаме един по-интересен феномен - скриването на авторския подпис в акростих или в някаква друга форма, с което авторът дава една загадка пред читателя".

Разгадавайки загадката, шуменският учен смята, че е стигнал до нови съчинения на братята Кирил и Методий и на техни ученици. Появяват се и нови имена на книжовници от времето на Златния век като Сесиний, Боян и Ева, за която Панайотов твърди, че е първата българска поетеса.

"Тя пише обикновено канони. Това са текстове, предназначени за службата, за честване на някакъв празник и на някакъв светец. Засега нейните съчинения са пет. Може би има още едно, върху което все още работя".

Веселин Панайотов е убеден, че чрез разчитането на подписа ще открие още текстове и имена, които все още не са известни в старата българска литература. Той се надява изследването му да привлече интереса и на студентите. btv.bg
 


Сходни връзки

Откриха имената на неизвестни досега ученици на Кирил и Методий | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди