изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:04 EEST
НСОРБ прие документ с обръщение към парламента и финансовия министър във връзка с общинските бюджети    
НовиниСофия. Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) състави документ с обръщение към Народното събрание и министъра на финансите Пламен Орешарски.

Това обръщение ще бъде внесено преди гледането на второ четене на Бюджет 2008, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В обръщението се посочва, че сдружението протестира срещу неотразяването на предложенията на общините в законодателството. Отмяната на данъка върху доходите на физическите лица и заменянето му със субсидия, административното въвеждане на системата на делегирани бюджети едновременно във всички общински училища и неосигуряването на средства за важни дейности като поддръжка на съоръженията за улично съоръжение. НСОРБ протестира и срещу сериозното изоставане на стандартите за социални услуги, възприетия рестриктивен подход при определяне на средствата за общинска администрация и очертаващия се проблем по приключване на настоящата бюджетна година. В обръщението си сдружението настоява да бъде намерено решение за прилагане на системата за делегираните бюджети, което да отчита реалните условия и възможностите на различните училища.
Друго искане е съществуването на местен или споделен данък, който да обвързва дейността на общините с икономическото развитие на местно ниво. НСОРБ настоява да се подобрят условията за развитие на капацитета и мотивацията на общинската администрация, да започне незабавна работа по подготовката на нов Закон за местните данъци и такси, защото според приетия вече – единствената алтернатива на общините е да се увеличават местните данъци.
От сдружението настояват за повишаване на средствата за издръжка и възнаграждение на служителите в социалната сфера, за да има “нормални и качествени” социални услуги.
Най-обсъжданото искане беше това да се предоставят не по-малко от 140 млн. лева от бюджетния излишък за успешно приключване на бюджетната година. След като бяха изказани различни мнения по въпроса, точката бе гласувана и приета.
Людмила СПАСОВА
 


Сходни връзки

НСОРБ прие документ с обръщение към парламента и финансовия министър във връзка с общинските бюджети | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди