изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:16 EEST
От 2 януари започва пререгистрацията на фирмите    
НовиниОт 2 януари започва пререгистрацията на фирмите заради старта на Търговския регистър, стана ясно на семинар на Министерството на правосъдието във Велинград.

 В 10 пилотни съдилища в периода от 1 септември до 1 декември е подготвен Търговският регистър съгласно закона. В резултат на това работната група е предложила да се направят промени в Закона за търговския регистър.

Първоначално идеята е била народни представители от тройната коалиция да внесат тези промени, но след разговори на министъра на правосъдието Миглена Тачева с председателя на правната комисия Янаки Стоилов са решили да се откажат, защото предложението за промяна на закон, който още не е проработил създава негативно отношение.

Затова Тачева ще внесе тези предложения за промени в Министерски съвет и след това в началото на годината ще бъдат обсъдени в Народното събрание. Законът такъв, какъвто е в момента, ще стартира след 1 януари.

От МП не очакват, че веднага от 2 януари фирмите ще започнат своята пререгистрация, тъй като срокът е 3-годишен. Основната цел на закона е фирмите да имат своите уникални наименования, тъй като сега има еднакви наименования в различните съдилища.

За много от фирмите тези наименования са вече утвърдена марка, затова към името на фирмата ще бъде добавен и градът, в който е седалището й.

По искане на Агенцията по вписванията на последното заседание на Министерски съвет от 12 декември вече са одобрени 90 бройки за деловодители, които да сканират фирмените документации, като засега са назначени 61 деловодители и 33 служители по регистрация.

Заедно с това след 1 юли 2007 г. са намерени и помещения за съхраняване на документацията в големите градове като Варна, Пловдив, Добрич, тъй като те не бива да излизат от съдилищата, докато не бъдат подготвени.

"Сключен е договор за Търговския регистър по Закона за обществените поръчки с БТК, който е много скъп", поясни Тачева.

Договорът изтича през февруари и отново ще бъде обявен търг по Закона за обществените поръчки, но Тачева се опасява, че отново ще го спечели БТК, защото ДАИТС все още няма покритие на мрежата си в цялата страна.

Зам.-министър Илонка Райчинова каза, че има опасност при тази пререгистрация да бъдат откраднати фирми и за предотвратяване на това са уведомени главният прокурор и Националната агенция по приходите. МП подпомага Агенцията по вписванията, но все още не е докрай завършена обещаната организация. expert.bg

 


Сходни връзки

От 2 януари започва пререгистрацията на фирмите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди