изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:41 EEST
ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ - ГОТОВИ ЗА НОВИ ПРОТЕСТИ    
ОбществоСпециалисти по здравни грижи от цялата Добричка област се включиха вчера в националния протест, който се проведе в цялата страна.

Медицински сестри, лаборанти, акушерки, фелдшери и  рехабилитатори бяха на работните си места с лентички върху престилките си. Председателят на местната структура на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Мария Димитрова нямаше точна информация точно колко медици са протестирали, но каза, че предварително са раздадени около 1000 лентички. Тя обясни, че всяко едно от първичните дружества асоциацията в областта е имало право само да реши какъв ще е начинът, по който ще протестира. Например вчера в Генерал Тошево здравните специалисти, които не са били на работа, са се събрали и са прочели исканията на протестиращите.
Преди дни Националният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи прие декларация с 12 искания. Тя е изпратена до Народното събрание, президента, правителството и Министерството на здравеопазването. Ако няма решение на централно ниво, ако не получим отговор от управляващите, сме готови да продължим протестните си действия, категорична бе Мария Димитрова. Както НДТ писа, здравните работници настояват за минимална заплата, равна на две минимални възнаграждения за страната, асоциацията им да бъде включена като страна по Националния рамков договор, настояват за промени в Закона за здравното осигуряване, за остойностяване на здравните грижи. Специалистите искат регламентиране на базовото образование на всички професионалисти по здравни грижи на 3 години, 4600 часа, образователно-квалификационна степен "бакалавър", осигуряване на улеснен и достъпен прием в базовото обучение и др.
В момента съществува национален дефицит на кадри, посочи Мария Димитрова. На страната ни били необходими около 60 000 специалисти по здравни грижи, а те били не много повече от 25 000. Според председателя на местната съсловна организация през 2005 г. тези специалисти в Добричка област са били 1 500. Сега членски внос плащали 1 100, но не се знаела каква част от тях вече работят в чужбина. НДТ

 


Сходни връзки

ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ - ГОТОВИ ЗА НОВИ ПРОТЕСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди