изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:34 EEST
ПАМЕТНИК НА ЕРАНОС ЕРАНОСЯН ОТКРИХА АРМЕНЦИ, РУСИ И БЪЛГАРИ В КАВАРНА    
Общество Паметник на арменеца Еранос Ераносян, известил Европа за изстъпленията на башибозуците по време на Руско-турската война в Каварна, беше открит на 14 декември на улицата в града, която носи името му.

         Паметникът е изграден със средства на арменците в България и е дар на община Каварна, каза председателят на арменската общност у нас Артак Азарян. Той и кметът на Каварна Цонко Цонев откриха мемориала. Свещеници от арменската апостолическа църква отслужиха панихида, представители на Генералното консулство на Русия във Варна, на дружеството за приятелство с народите от ОНД в морската столица и на община Каварна поднесоха венци.

     За българи, руснаци и арменци откриването на паметника е събитие, символизиращо дълбоките духовни връзки между нашите народи, отбеляза генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов. Тази връзка е скрепена със смъртта на един герой – Еранос Ераносян, който положи живота си върху олтара на свободата на България. Вдигането на паметника е добър пример за  толерантност за цяла Европа, изтъкна дипломатът.

 Ние продължаваме традицията да почитаме паметта на героите си. Това е наша диря в историята, която се стремим да съхраним, каза кметът на общината Цонко Цонев.Той припомни, че това е петият паметник, свързан с освобождението на Каварна от турско робство за последните няколко  години, които се откриват в общината.

     Еранос Ераносян е бил началник на военния телеграф в Балчик, сочат историческите документи.  Когато Каварна се вдига на самозащита срещу черкези и башибозуци, които опожаряват града, телеграфистът, без разрешение на властта, изпраща телеграма до чуждите консули във Варна и посланици в Цариград. След намеса на дипломатите градът е спасен от пълно унищожение, а останалото население – от гибел. Ераносян загива от черкезки куршум на 19 юли 1977 година, когато слиза на брега с редовна турска войска, която властта се принуждава да изпрати в Каварна.  

 

СНИМКА

 

Димитър АПОСТОЛОВ

 

 


Сходни връзки

ПАМЕТНИК НА ЕРАНОС ЕРАНОСЯН ОТКРИХА АРМЕНЦИ, РУСИ И БЪЛГАРИ В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди