изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:29 EET
ПОДГОТВЯТ ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛОВЕТЕ    
НовиниЕвропейска харта за равнопоставеност на мъжете и жените на ниво местна власт е приета по време на проведена в Дижон, Франция, преди седмица среща на местните власти от Франция с представители на общините от двете новоприсъединили се държави България и Франция. В нея участваха 18 български кметове, сред които и кметът на Добрич Детелина Николова. Вчера тя каза, че срещата е преминала под мотото "Да направим успешно разширяването на ЕС и да стабилизираме процесите за постигане на общ европейски договор".

По време на форума Д. Николова е направила презентация за местното самоуправление в България. Тя посочи, че Франция е постигнала много в областта на местното самоуправление. Но, има и съществени различия в устройството, тъй като във Франция всяко населено място е община с кмет и общински съвет или асамблея. Такива асамблеи се избират на местно, регионално и субрегионално ниво, а взаимодействието между тях е уредено с годините. Другото различие с нашите условия е, че там всички услуги на гражданите - социални, транспортни, ел- и водоснабдяване, се организират от общините.
Участниците в срещата са приели и декларация, с която подкрепят Лисабонския договор. Те са приели и харта за равнопоставеност на мъже и жени в местната власт. Още повече, че при домакините от Франция това е уредено и там има паритет на половете в изборните листи и при неспазване, се налагат глоби. Предвижда се тази харта да се обсъди и на ниво Комитет на регионите.
 


Сходни връзки

ПОДГОТВЯТ ЕВРОПЕЙСКА ХАРТА ЗА РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛОВЕТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди