изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:59 EEST
Народното събрание гласува поименно членовете на новия Инспекторат към ВСС    
ПарламентПредставителите на Коалиция за България в Инспектората към ВСС ще бъдат четирима, на НДСВ - двама, на ДПС - един и на БНС също един. Осмината избрани са Александър Мумджиев, Анита Михайлова, Елка Пенчева, Мария Кузманова, Милка Варнова-Итова, Петър Михайлов, Светлин Стефанов, Ясен Тодоров.

 

Главният инспектор Ана Караиванова беше предложена от Коалиция за България и получи подкрепата на 169 депутати. Инспекторите се избират с най-малко 160 гласа на народни представители. В гласуването обаче не участваха ОДС, ДСБ и Атака.

От предложенията на КБ бяха одобрени Александър Мунджиев със 162 гласа "за"; Елка Пенчева със 165 гласа "за"; Петър Михайлов получи 160 гласа "за". Четвъртият предложен от КБ и получил подкрепата на 169 депутати е Светлин Стефанов. Когато се стигна до гласуването на Васил Петров, предложен от ДПС, социалистите гласуваха против. В отговорът на това хората на Доган спряха Незабравка Стоева, от квотата на социалистите.

След 30-минутната почивка Любен Корнезов, който поиска да бъдат гласувани отново неприетите кандидатури, поиска да се премине към втора точка в дневния ред, а гласуването на Инспектората да остане за след Нова година.

Пирински обаче бе категоричен, че не може да се остави неприключен въпросът. По тази причина депутатите приеха да бъдат прегласувани неприетите кандидатури, но Корнезов поиска да бъде отложено гласуването и засега в състава на Инспектората да останат избраните вече 8 членове и председателят. Двете непопълнени места остават свободни. Кой ще ги заеме ще стане ясно чак след 12 януари, докогато народните представители са в коледна ваканция.

До тази ситуация се стигна, тъй като членовете на Инспектората се избират с мнозинство от две трети или 160 гласа. За целта беше направена специална поправка в Конституцията, а предложението беше на Брюксел, за да няма партийно кадруване в съдебната власт. Разцеплението на НДСВ  донесе сериозни проблеми на тройната коалиция. Изборът можеше да е първият опит на 16-те отцепници да бламират мнозинството, тъй като без техните гласове тройната коалиция разполага едва със 152 гласа. Затова помощта дойде от БНС, който разполага с 13 депутати.

Още преди гласуването Владимир Дончев от „Българска нова демокрация” съобщи официално, че бившите царисти няма да подкрепят избора на инспектората, тъй като са правени недопустими пазарлъци, а местата в този орган са ползвани за разменна монета при договорката на други постове.

НДСВ остана само с двама инспектори, след като Минчо Спасов се оттегли. Той направи жеста след молба от страна на Симеон Сакскобургготски, да остане в парламента, тъй като на негово място би влязъл депутат, който би се присъединил към отцепниците.

"Българска нова демокрация” също бе получила оферта за едно място – поканен бе депутатът Илко Димитров. Оказа се обаче, че ако той излезе, на негово място би влязъл приближен на Симеон и отцепниците отказаха предложението.

Дясната опозиция - ОДС и ДСБ напусна пленарна зала заради партизирането на избора. Останаха депутатите от Български народен съюз и Българска нова демокрация. Опозицията настояваше да бъдат изтеглени кандидатури и да започне нова процедура, при която всички политически сили да имат по равен брой представители в инспектората – за да няма партиен диктат и политически пазарлъци и да не се пренася квотният принцип 8-5-3 в съдебната система.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на ДСБ Веселин Методиев обясни, че по Конституция всяка една институция, която възниква с избор от Народното събрание, трябва да бъде с пълен състав, иначе тя не може да действа. Днес обаче парламентът избра осем членове на Инспектората към ВСС, като остави две свободни места, за които ще се реши кой ще ги заеме след 12 януари догодина.

“За първи път в историята на България се случва подобно нещо. Бяхме свидетели на една от най-срамните сцени в 40-то НС и на един позорен пазарлък в управляващото мнозинство, финалът на който бе провалът на избора за Инспектората”, категоричен бе Методиев. Той допълни, че ако управляващите накарат Инспектората да започне работа в състав от 8 инспектора и един главен, то опозицията ще сезира Конституционнния съд. Методиев каза още, че изборът на новия Инспекторат се е провалил заради вътрешнокоалиционните интереси на БСП, ДПС и НДСВ.

bpost.bg

 


Сходни връзки

Народното събрание гласува поименно членовете на новия Инспекторат към ВСС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди