изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:01 EEST
20 ДЕКЕМВРИ - ИГНАЖДЕН, ПОЛАЗНИК    
ОбществоНа 20 декември се отбелязва Игнажден. Народът вярва, че от Игнажден започва Новата година и коледните празници. В Източна България на този ден е първата Коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Обичаят се нарича "полазване". Вярва се, че първият влязъл в къщата на този ден определя каква ще е цялата следваща година. Ако човекът е добър, то и годината ще е добра и ще донесе на стопаните на дома късмет и успехи. Ако пък не е късметлия, то в дома няма да има благополучие и късмет най-вече в стопанството.

Когато т. нар. сполазник влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в дома взема дъбова пръчка, с която разбърква огъня в домашното огнище, като нарича: "Колкото искрици, толкова благополучие и късмет в дома". След това на сполазника дават сито с пшеница и с него той поръсва къщата, като благославя: "Да се роди, дето рало ходи; дето ходи и не ходи !".
На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно, когато се върне, трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст - да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.
Вярва се още, че не трябва на Игнажден да те закука кукувица с празен джоб, защото така ще е през цялата нова година. Затова излезете ли от къщи, задължително трябва да имате пара в джоба.
На 20 декември църквата чества свщмчк. Игнати Богоносец, архиепископ на Антиохийската църква. Наречен е Богоносец, защото той казва, че носи в сърцето си Бог.
На Игнажден на обредната трапеза се поднасят ошав, варена царевица, жито, просо, орехи, боб, зеле, лук, чесън, туршия от пипер, пита с мая (без украса), кравайчета, картофи с ориз, булгур.
 


Сходни връзки

20 ДЕКЕМВРИ - ИГНАЖДЕН, ПОЛАЗНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди