изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:21 EET
ПО 4 000 ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТТА СМЕНЯТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР    
ЗдравеПо около 4 000 пациенти от Добричка област сменят личния си лекар през двата месеца, когато това е възможно - юни и декември, съобщи на пресконференция директорът на РЗОК в Добрич д-р Бисерка Пачолова.

Тя обясни, че цифрата не е голяма, като се има предвид, че жителите на областта са около 200 000. Два пъти в годината РЗОК правела анкети, за да разбере какви са причините за смяната на джипито. Пациентите посочвали, че в основата на решението им е дългото чакане пред лекарските кабинети, отказа от домашни посещения, отказа да получат направление и други. 140 са общопрактикуващите лекари на територията на Добричка област, посочи д-р Пачолова. 115 от тях имат индивидуални договори с касата, останалите са в групови лекарски практики. Най-дългата пациентска листа на джипи в Добричка област е от около 2 500 души. Няма недостиг на общопрактикуващи лекари в областта, каза още д-р Пачолова.
360 милиона лева повече за здравеопазване са заделени за 2008 година при приемането на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса от Народното събрание, посочи д-р Пачолова. Тя обясни, че от следващата година районните каси преминават на делегирани бюджети. Те ще се определят на базата на направените разходи през предходната година. Делегираният бюджет е една крачка към демонополизация на НЗОК, така районните каси ще имат по-голяма автономност, коментира д-р Пачолова. Като друга положителна новина тя посочи повишаването на здравната осигурителна вноска за децата до 18 години и студентите в редовна форма на обучение. През 2008 г. тя се увеличава от 3 на 6 процента. Това означава и повече приходи за касата, коментира директорът на РЗОК в Добрич.
Благодаря на д-р Пачолова, че здравната каса в Добрич не се изживява като местен феодал, винаги е имало разбиране, каза зам.-областният управител д-р Евгения Георгиева. НДТ

 


Сходни връзки

ПО 4 000 ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТТА СМЕНЯТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди