изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:17 EET
Станишев ще раздава зелени карти    
НовиниЧужденците от български етнически произход ще получават "зелена карта", която ще им дава някои права у нас, обяви премиерът Сергей Станишев вчера.

Това предвижда стратегия за държавната политика за българите по света, подготвена от МВнР.
Със зелената карта ще се преодоляват визовите ограничения в България, ще се дава право на работа и заселване. Но с нея тези хора не могат да се движат свободно в страните от Евросъюза. В момента МВнР и МВР обмислят детайлите по въвеждането на картата, която ще започне да действа от началото на 2009 г., съобщава "Сега". Следващата година ще бъде планиран и финансов ресурс за това. Премиерът намекна, че от притежателите на документа се очаква да говорят български. Страната ни няма да разхлаби режима за даване на паспорти на чуждестранни граждани с български произход заради съображения за националната сигурност и политиката на ЕС, бе категоричен външният министър Ивайло Калфин. С ЕС ще се консултира възможността в пограничните райони също да се издават зелени карти на живеещите от другата страна на браздата, за да се оживят въпросните региони.
"Имаме намерение да въведем конкретни механизми, които да направят много по-прозрачен целият процес по издаване на паспорти. Така ще се избегне появата на самозвани посредници", обясни Калфин. Правителството ще предприеме и конкретни мерки за облекчаване и стимулиране на българската диаспора, но за това ще се отчита и недостигът на работна ръка.
За последните 17 г. между 600 000 и 800 000 български граждани са емигрирали и живеят в чужбина, съобщи още Калфин. От 2003 г. нашите студенти зад граница са 25 000, а през 2006 г. броят им е нараснал на 54 000. Очакванията са т.г. тази цифра да набъбне значително. Около 2 млн. са нашите сънародници, които живеят по света. За Балканите данните били по-спорни. В региона върви препирня колко етнически българи живеят в Македония. Най-голямата общност е в Украйна с около 350 000 души. Между 17 000 и 19 000 са старите емигранти, които са се върнали у нас за последните 17 г., допълни Калфин. Според премиера новите емигранти най-лесно и бързо могат да бъдат привлечени да се завърнат. Друг вариант било да се предложи на завършилите ВУЗ в България младежи да останат на работа тук. dir.bg
 


Сходни връзки

Станишев ще раздава зелени карти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди