изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:52 EET
ПРИЗВАНИЕТО ДЯДО КОЛЕДА    
Коледа78-годишният актьор Николай Генов всяка година се превъплъщава в ролята на Дядо Коледа и разнася подаръци по домовете

Всяка година в навечерието на Коледа 78-годишният актьор Николай Генов вади специално ушития за него костюм на Дядо Коледа и радва малки и големи като раздава подаръци на училищни тържества и по домовете. За него обаче ролята на Дядо Коледа не е само професионално превъплъщение, но и призвание. Казва, че винаги е вярвал, че има нещо или някой, който в определен труден момент ни помага, за да можем да реализираме себе си, да осъществим мечтата си. Макар и пенсиониран, той продължава да се занимава с актьорска работа. Работи с деца. Ръководи детска театрална студия. А всяка година се превъплъщава в ролята на Дядо Коледа. Той е канен гост в много домове в Добрич. Често има записвания още за първите часове на Коледа. Почти всяка година го канят при децата в болницата. 
В образа на Дядо Коледа започнал да се превъплъщава преди много години. Първоначално в пиеските, които поставял за децата  в детските градини. Винаги в края на детския спектакъл излизал Дядо Коледа и раздавал подаръци. През последните години раздава подаръци и по домовете. Разказва за неотдавнашен случай. Поканили го да отиде в къща на края на града, за да занесе подаръци на две дечица. Изненадал се, че го посрещнала възрастна жена и в огромната къща го въвела в стая на приземен етаж, която била с доста бедна обстановка. Децата, момченце и момиченце, били бедно облечени и много плахи, припомня си Николай Генов. Споделя, че малчуганите приели много плахо подаръците си. Разказал им приказка, успял да ги накара да се засмеят.  Преди време често бил гост в Дома за сираци в Добрич, отново като Дядо Коледа. "Тези деца са много любознателни и любопитни, те са особено жизнени и темпераментни", твърди той. И разказва за най-затрогващия момент в практиката си като Дядо Коледа. При него дошло детенце. Погледнало го в очите с надежда и го попитало: "Дядо Коледа, Вие носите подаръци на всички. Аз друг подарък не искам, но можете ли да ми донесете татко". Актьорът споделя, че детският въпрос го развълнувал до сълзи. Обяснил на детенцето, че Дядо Коледа носи само подаръци, но живи хора не може да носи. Уверил го, че пред него предстои хубаво бъдеще и като порасне ще може да учи, да стане много добър човек и сам да се справя в живота.
Малките деца все още вярват в Дядо Коледа, смята актьорът. И разказва: "Идват, докосват ми дрехата и ги чувам да си говорят "Това е истинският Дядо Коледа", защото явно, според техните представи, има и лъжлив. Децата имат невероятното усещане да преценяват кога човекът е добър", твърди Николай Генов.
В неговото детство е нямало Дядо Коледа, но са се спазвали християнските традиции и обичаи за Коледа. Всяка година посрещали коледари. Те били четирима. Всеки носел гега. Изпълнявали коледните ритуали. Отчетливо си спомня как чукали по тавана на къщите с гегата си, докато пеели песни или казвали речитативи. "Въпреки че родителите ни бяха обикновени селяни, те спазваха традициите, винаги се постеше на Коледа", разказва Николай Генов. Според него, именно тази последователност в спазването на народните обичаи и традиции са помогнали на българите да оцелеят и да запазят идентичността си, докато Южна Добруджа е била под румънска окупация.
Актьорът е убеден, че християнските ценности са ни съхранили като народ. Затова той е особено благодарен на баба си и на майка си, които са били стожер у дома и са тачели християнството и народните традиции. Затова и днес, когато посещава домовете или е на тържество за Дядо Коледа, не пропуска възможността да обясни на децата и за ролята на Бъдни вечер, да поговори за рождеството на Христос.
Самият Николай Генов е роден в Румъния. След подписването на Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа към България, представлявал истинско забавление за съучениците си. Причината била, че до четвърто отделение е учил в румънско училище. Така половината от използваните от него думи били български, а другата половина - румънски. Когато го изпитвали в час, съучениците му откровено му се присмивали. Когато станал актьор и го гледали в представления, бившите му другарчета от училище не можели да повярват, че пред тях стои същият човек.
 "Човек има нужда да вярва в нещо, което ще му донесе по-красивото, по-доброто", казва актьорът.
 


Сходни връзки

ПРИЗВАНИЕТО ДЯДО КОЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди